Megvan, hogy állítható meg az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély

2017.12.06
Portfolio.hu
Észak-Korea jelenleg az emberiségre leselkedő legnagyobb veszély Terry Branstad, az Egyesült Államok kínai nagykövete szerint - mondta el a CNBC-nek. Úgy véli, Kim Dzsongunt és kormányát csak akkor lehet megállítani, ha a nagyhatalmak vezetésével összefog a világ és még keményebb szankciókat szab ki az elszigetelt országra, például teljesen elvágja az olajpiactól.


Branstad szerint a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság illegális és agresszív atomfegyverprogramja a legnagyobb veszély, mellyel a világ jelenleg szembenéz. Bár támogatja az országra kirótt ENSZ-szankciókat, a diplomata úgy véli, hogy többet is lehetne tenni.

Szeretném megdicsérni Kínát az elmúlt három hónapban tett erőfeszítéseik miatt, mivel támogatták az ENSZ-szankciókat és szerintem keményen dolgoznak azon, hogy be is tartassák ezeket
- mondta Branstad.

A nagykövet szerint csak akkor lehet atomfegyverektől mentesíteni a Koreai-félszigetet, ha Amerika és Kína vezetésével együtt dolgozik az összes környékbeli ország.

Branstad szerint jó megoldás lehet, ha Észak-Korea teljes energiaellátását lényegében lekapcsolják az országba irányuló energiahordozók exportjának leállításával. Úgy véli, ez újra a tárgyalóasztalhoz kényszerítene a dzsucseista rezsimet.

Címlapfotó: AFP / KCNA / KNS