Megvan a magyarázat a brutális hiányadatra

2017.04.20
Portfolio.hu
Ahogyan az előzetes számok is mutatták, márciusban 378 milliárd forintos deficit volt a költségvetésben. A Nemzetgazdasági Minisztérium által csütörtökön közzétett részletes adatok segítségével rálátunk a háttérfolyamatokra.


Elsősorban a bevételi oldalon kell keresni a márciusban kialakult jelentős költségvetési hiány okait.

Az előzetes adatokról itt írtunk, már akkor kiderült, hogy az elmúlt évekkel összevetve ez a 378,5 milliárd forintos mínusz a legnagyobb márciusi deficit.


Megvan a magyarázat a brutális hiányadatra


A magyarázó tényezők:
  • A központi költségvetés bevételei márciusban összesen 114 milliárd forinttal voltak alacsonyabbak, mint tavaly.
  • Ez leginkább azzal függ össze, hogy az áfabevételek 160 milliárd forinttal teljesültek alacsonyabb szinten a jó adózóknak gyorsabban visszautalt áfa-fizetések miatt. A jövedéki adó tekintetében kisebb volt az elmaradás, 11 milliárd forintnyi, de ez is 17%-os visszaesésnek felelt meg.
  • Nem kedvezett a bevételi oldalnak, hogy a fejezeti kezelésű előirányzatok EU-támogatása soron lényegében nem érkezett bevétel, a tavalyi 77 milliárd forinttal szemben.
  • Jól jött viszont a bevételi oldalnak, hogy a személyi jövedelemadó bevételek növekedtek márciusban: 17%-kal, ami 20 milliárdos többletet jelentett.
  • Az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések csak márciusban 27 milliárd forintot tettek ki, ami négyszerese a tavalyi harmadik havi értéknek. Ez minden bizonnyal az állami földértékesítési bevételekkel függ össze, ahogyan a lenti ábra is ezt mutatja.

Megvan a magyarázat a brutális hiányadatra


És a kiadások:
  • A központi költségvetés kiadási oldala 104 milliárd forinttal, 11%-kal volt magasabb idén márciusban.
  • Erre részben magyarázatot ad az egyedi és normatív támogatások duplázódása 58 milliárd forintra (ez a személyszállítás költségtérítésével függ össze), valamint
  • a családtámogatások duplázódása 68 milliárd forintra, mivel még márciusban átutalták az áprilisi kifizetéseket.