Mekkorát robbanhat a francia időzített bomba?

2017.03.19
Portfolio.hu
A holland választásokon sikerült megúszni a legrosszabb forgatókönyvet, hiszen a szélsőjobb a vártnál sokkal rosszabbul szerepelt. Ezzel azonban nem hárultak el teljesen a politikai kockázatok Európa fölül, hiszen április végén jön a francia elnökválasztás első fordulója. Az elemzők szerint ugyanakkor a devizapiacon nem biztos, hogy az euró lenne a legnagyobb vesztese annak, ha Marine Le Pen győzne a választáson.


Újra a frankkal riogat Le PenMost a felmérések alapján úgy tűnik, hogy a francia elnökválasztás április 23-i első fordulója még szoros lehet, hiszen jelenleg fej-fej mellett áll Emmanuel Macron és Marine Le Pen. A második fordulóba a két legtöbb szavazatot kapó jelölt jut már csak be, ott pedig jóval kisebb az esélye Le Pennek, mivel a többi induló szavazói várhatóan nagyobb arányban támogatják majd a mérsékelt jelöltet, aki a mostani állás szerint Macron lehet, de még Francois Fillon esélyeit sem szabad leírni.

Le Pen esetleges győzelmi esélye a devizapiac szempontjából azért kényelmetlen, mert a Nemzeti Front jelöltje már a kampányában világossá tette, hogy elnökként népszavazást kezdeményezne Franciaország eurózóna-tagságáról, az euró helyett újra bevezetné a frankot hivatalos fizetőeszközként, hogy az ország visszanyerje önálló monetáris politikáját. A fentiek ellenére az euró árfolyamán egyelőre nem látszik ez a kockázat, az utóbbi időszakban inkább erősödött a közös európai deviza a dollárral szemben.

Mekkorát robbanhat a francia időzített bomba?


Le Pen február elején mondott egy kemény hangú beszédet, amiben felvetette az eurózónából való kilépést is, azt követően átmenetileg nagyjából egy százalékkal gyengült az euró néhány hét alatt, azóta viszont ezt már bőven ledolgozta. Ez pedig a bank szakemberei szerint azt jelzi, hogy a piac egyelőre nem árazza a francia kilépés kockázatát. Egyelőre a határidős piac sem mutat különösebb aktivitást ebből a szempontból, május elejére, a választás második fordulójának időpontjára nem vetítenek előre jelentősen megnövekedett volatilitást az euró-dollár árfolyamban. Az elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy tavaly nyáron a brit népszavazás előtt is csak az utolsó héten emelkedett meg a volatilitás az euró-font árfolyamban, amikor kezdett realizálódni az, hogy esetleg a többség a kilépés mellett szavazhat. Ennek alapján pedig most sem zárható ki, hogy ha a választási hajrában továbbra is fennáll még Le Pen győzelmének esélye, akkor a befektetőket is elkezdi majd foglalkoztatni ez a kockázat. Most a felmérések szerint a második körben 40:60 százalék arányban szenvedhet vereséget a szélsőséges jelölt.

Nem is az eurót kell félteni?A Commerzbank szerint ha felborulnak a mostani erőviszonyok, és mégis győz Le Pen, akkor sem biztos, hogy elsősorban az euró árfolyamában mutatkozhat az meg a devizapiacon.


Ennek oka pedig az, hogy a német állampapírok még mindig biztonságos menedékként működnek a piacon. Így bármekkora a piaci bizonytalanság, még mindig marad egy vonzó euró alapú befektetés a piacon. Vagyis még ha Le Pen nyer Franciaországban, akkor is elsősorban a német kötvénypiacra vihetik a pénzüket a befektetők, ami limitálhatja az euró esetleges gyengülését.

A német bank szakemberei szerint azoknak, akik mégis igyekeznek majd menekülni az euróbefektetésekből, a svájci frank nyújthat piaci menedéket. Ez látszik a svájci jegybank (SNB) tartalékának alakulásából is: februárban 2014 vége óta nem látott mértékben emelkedtek a devizatartalékok, ami arra utal, hogy az SNB-nek jelentősen be kellett avatkoznia a piacon a frank erősödésének megfékezése érdekében. Az elemzők szerint Le Pen győzelme csak növelné az erősödés felé ható nyomást a frankon, ami pedig arra kényszerítené a jegybankot, hogy még többet interveniáljon. Azonban az is korlátos lehet, a Commerzbank szerint könnyen lehet, hogy az SNB előbb-utóbb inkább belenyugszik az erősödésbe ahelyett, hogy elkezdjen megint jelentős devizatartalékot felépíteni.

Mekkorát robbanhat a francia időzített bomba?


Az ábrán látszik az SNB devizatartalékának változása havonta, jól látható, hogy 2015 óta nem nőtt akkorát a tartalék, mint most februárban. Ez a már említett jelentős intervenciókra utal.

A címlapkép forrása: Boris Horvat/AFP