Milliókat húz ki a nagybefektetők zsebéből az EU szabálya

2018.03.12
Portfolio.hu
Több tízmillió dollárt kénytelenek félretenni az alapkezelők a befektetési elemzések költségeinek fedezésére, mivel a január 3-mal életbe MiFID 2-es EU szabályokkal a többség amellett döntött, hogy az ügyfelekre valóáthárítás helyett inkább maguk fizetnek az elemzésekért - írja a Financial Times.


A MiFID 2-rezsim első tapasztalatairól, a gyerekbetegségekről és a kihívásokról is szó lesz a Portoflio jövő heti Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján. Ne maradj le róla!


Az új európai irányelv egyik fontos újítása, hogy idéntől a kereskedési és elemzési költségeket a korábbi gyakorlattól eltérően külön kell megfizetni, utóbbit az érintetek (elsősorban alapkezelők) a szabályok értelmében az ügyfelekkel is kifizethetik. A befektetési házak többsége viszont úgy döntött, hogy inkább saját házon belül fizeti ki a befektetési döntések meghozatalához szükséges elemzések díját, az ügyfelekért folytatott kiélezett versenyben nyilván nem szeretnének még több költséget az ügyfélre hárítani.

Csakhogy ezzel jelenős összegeket kénytelenek elhatárolni az elemzésekre,
  • a Janus Henderson 19 millió dolláros,
  • A Man Group 15 millió dolláros,
  • a Jupiter pedig 5 millió fontnyi tartalékot képzett az elemzési költségekre.