Milyen katasztrófa? Amerikának meg sem kottyan majd a két pusztító hurrikán

2017.09.11
Portfolio.hu
Számottevően visszavetheti ebben a negyedévben az USA gazdasági növekedését Harvey és Irma, az utóbbi hetekben pusztító két hurrikán, a helyreállítási munkálatoknak köszönhetően azonban az év hátralevő részében, illetve 2018 első felében a korábban vártnál gyorsabb növekedésre lehet számítani - vélik a Goldman Sachs szakértői.


Szinte nap mint nap jelennek meg új hírek azzal kapcsolatban, hogy milyen elképesztő károkat okozott Harvey és Irma, amelyek az USA számára minden idők legköltségesebb hurrikánjaivá válhatnak.Egy ilyen mértékű pusztítás szükségszerűen nyomot hagy majd az Egyesült Államok gazdasági növekedésében is. A Goldman Sachs elemzői úgy vélik, hogy a harmadik negyedévben akár 0,8-1 százalékponttal is alacsonyabb lehet majd a korábban vártnál az évesített negyedéves GDP-szám. Ez azt jelentené, hogy a második negyedéves 3%-ot követően mindössze 2%-kal növekedhet majd a gazdaság.

Milyen katasztrófa? Amerikának meg sem kottyan majd a két pusztító hurrikán


Ez a hatás azonban szerintük csak átmeneti lesz, az év utolsó negyedévében ugyanis a felpörgő fogyasztásnak, a vállalati készletezésnek, illetve a helyreállítási munkálatoknak köszönhetően 0,4 százalékponttal gyorsabb lehet majd a GDP-bővülési ütem, míg 2018 első felében összességében további 0,6 százalékpontnyi pozitív növekedési hozzájárulása lehet a két hurrikánnak.

(Bloomberg)