Most aztán mindenkinek mindenhol lesz munkája

2018.03.12
Portfolio.hu
A magyar munkaadók optimisták, ami a felvételi szándékot illeti. A ManpowerGroup felmérésében résztvevő munkaadók 23%-a növekedésére számít, csupán 2%-uk tervez elbocsátást, míg 73% semmiféle változtatásra nem készül. A felvételi szándék 5 százalékponttal erősebb 2018 elején az előző negyedévhez képest, miközben viszonylag stabil maradt a 2017 azonos időszakához viszonyítva.


Magyarország munkáltatói nagyon optimisták, a foglalkoztatás növelésére irányuló szándék június végéig nagyon kedvező

- mondta Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője. A legutóbbi felmérés eredményei azt mutatják, hogy a munkáltatók bizalma tovább növekszik.

Most aztán mindenkinek mindenhol lesz munkája


A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban létszámbővítést terveznek a következő három hónapban. Az építőipari szektor munkáltatói robusztus felvételi szándékot jeleznek. A gyártás, illetve a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció szektor munkáltatói is jelentős gyarapodást jósolnak, és a köz-, szociális és lakossági szolgáltatások szektor munkaadói is egészséges felvételi szándékot jelentettek.

A folyamatosan növekvő felvételi szándék a szállítmányozás-raktározás és kommunikáció szektorokban, valamint a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi szektorban is bővüléssel számolnak, igaz, kisebbel. A legmérsékeltebb bővítést is a mezőgazdaság, vad-, erdő- és halgazdálkodás területén jelentették.

A kivételesen magas növekedés az építőiparban részben az EU-források és az új lakóépületek fejlesztésének köszönhető

- mondta Vég Ottó.

Most aztán mindenkinek mindenhol lesz munkája


Annak ellenére, hogy a gyártási területen kis mértékben csökkent a felvételi szándék, az autóipari új beruházások több mint 600 új pozíciót kínálnak, melynek 80%-a mérnök szakember. A szektor az országban elsősorban a kékgalléros munkaerőre támaszkodott, de a közelmúltban tapasztalt fluktuáció az ágazatban bizonyos változásokat eredményezett. A gyárak nagy része jelentős munkaerőhiánnyal szembesül, és a sok megrendelés miatt nem tudják tartan a határidőket, ezért inkább a mérnöki és informatikai fejlesztési központokba fektetnek be - fejtette ki a szakértő.

Mind a nyolc régióban létszámnövekedést terveznek. A közép-dunántúli munkaadók jelentették a legerősebb felvételi szándékot, de Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is érdemi bővítést várnak. A budapesti, közép-magyarországi, és dél-alföldi munkaadók is pozitív kilátásokról számolnak be, a legkisebb mértékű regionális növekedési értéket Dél-Dunántúlon jelentettek.