Most szállhat csak el az USA költségvetési hiánya

2018.02.12
Portfolio.hu
Donald Trump megduplázza a költségvetési hiányt a tavalyi várakozáshoz képest, ami a 2019-es fiskális évben így 984 milliárd dollár lehet - tűnik ki az elnök hétfőn bemutatott terveiből. Ezzel Trump elintézheti, hogy a költségvetés a következő években ne kerüljön egyensúlyba, és az államadósság a vártnál gyorsabban növekedjen az Egyesült Államokban.


Trump megvágná a környezeti, kutatási és a diplomáciai forrásokat, és bizonyos szociális programok is a kormány áldozatául eshetnek a 2019-es költségvetési évben (ami októberben kezdődik). Akik viszont támogatják a mexikói határon épülő falat és a védelmi kiadások növekedését, azok örülhetnek a terveknek, hiszen Trump ezeket helyezi középpontba.

Azon túl, hogy a költségvetési hiányt több ezer milliárd dollárral emelnék meg Trump tervei középtávon, az első kommentárok szerint nincs is teljesen összhangban azzal a megállapodással, amit a demokraták és a republikánusok a múlt héten kötöttek, hogy az amerikai kormányzat működőképes maradjon a következő két éven.