Na jó, most már valaki magyarázza el, mi folyik Európában!

2017.04.21
Portfolio.hu
Kitart a nagyon erős évkezdet az európai gazdaságok üzleti aktivitását mérő beszerzésimenedzser-indexek áprilisi értékei alapján. Bár a német mutatókban némi visszaesést tapasztalhattunk, a francia BMI-k az elemzői várakozásokat meghazudtolva hatéves csúcsra kapaszkodtak. Ha ez nem lenne elég, közben az elmúlt években gyengélkedő építőiparban is brutális felpattanást hozott az év eleje, ami tovább erősíti a pozitív összképet.


Áprilisban - az előzetes adatok alapján - a Markit kutatóintézet által készített, az üzleti aktivitás alakulását nyomon követő francia feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a márciusi 53,3 pontról 55,1 pontra ugrott.

Legutóbb 6 évvel ezelőtt tartózkodott hasonló magasságokban az index, a meglepetés erejét pedig növeli, hogy a Reuters által megkérdezett elemzők egyáltalán nem számítottak a feldolgozóipari aktivitás további élénkülésére.


Hasonló volt a helyzet a német iparban is: bár a BMI értéke nem tudott tovább emelkedni a márciusi 58,3 pontról (58,2 pont lett az áprilisi érték), így is hat éve nem voltak ilyen jók a szektor kilátásai.

Na jó, most már valaki magyarázza el, mi folyik Európában!


A szolgáltatói ágazatban vegyesebb volt a kép.

A francia szolgáltatói BMI pozitív meglepetést okozott, ugyanis a hatéves csúcsot jelentő márciusi 57,5 pontról 57,7 pontra tudott emelkedni, amire szintén nem számítottak a szakértők. Közben viszont a német BMI értéke váratlanul 55,6 pontról 54,7 pontra esett, ám ez még így is egy kifejezetten magas érték, nem is beszélve arról, hogy jócskán a szektor bővülését jelző, 50 feletti tartományban van.

Na jó, most már valaki magyarázza el, mi folyik Európában!


A rendkívül erős francia adatok az összesített eurózónás mutatót is felfelé húzták, ellensúlyozva a német szolgáltatói ágazatban tapasztalt áprilisi aktivitás-visszaesést. Az övezet összesített aktivitását nyomon követő kompozit BMI értéke hat éve nem látott szintre emelkedett.

Na jó, most már valaki magyarázza el, mi folyik Európában!


Az európai konjunktúra kirobbanó erejére utalnak a tegnap megjelent februári építőipari adatok is. Az eurózóna építőipari termelése januárhoz képest 6,9%-kal bővült, ilyen mértékű havi növekedésre öt éve volt utoljára példa. Az ágazati teljesítmény az unió területén akkorát ugrott, hogy hirtelen a 2010-es bázist is meghaladta.

Na jó, most már valaki magyarázza el, mi folyik Európában!


A francia és a német építőipar együttes súlya az unióban 30% felett van, nem meglepetés tehát, ha a kiugró adat mögött e két gazdaság teljesítményét kell keresni. Havi alapon a Németországban 13,6%-kal, Franciaországban 8,1%-kal nőtt az ágazat. A téli hónapokban a felpattanásban természetesen közrejátszhattak időjárási tényezők, de még ezt figyelembe véve is azt mondhatjuk, hogy rég nem láttunk ilyen erős kezdést az európai gazdaságtól.

Na jó, most már valaki magyarázza el, mi folyik Európában!


Az építőipart nem csak az állami beruházások hajtják, hanem a lakossági beruházások is. Emiatt gondolhatjuk, hogy a növekedés motorja nem csupán a költségvetési keresletélénkítés, hanem a fogyasztói bizalom erősödése is.