Napi kínzó kérdés: hol éljenek a szupergazdagok Amerikában?

2018.03.12
Portfolio.hu
New York-i penthouse lakás vagy egy tengerparti ingatlan Kaliforniában - nagyjából ez a kép élhet bennünk az amerikai csúcsgazdagok életkörülményeiről. Ez talán igaz is, de ha így van, a módos emberek nem viselkednek racionálisan a lakóhelyük megválasztásakor - erre lehet következtetni egy friss összeállításból.


Hol a legjobb élnie egy gazdagnak? Ahol alacsony az ingatlanadó és a jövedelemadó, alacsony a vagyon elleni bűncselekmények száma és jó az oktatás. Vagyis ott, ahol a gazdag emberek életkörülményei az alacsony adózás, a vagyonbiztonság és a kiváló szolgáltatások miatt a lehető legjobbak.

A GOBankingRates pénzügyi tanácsadó oldal a fenti szempontok alapján az Egyesült Államok leggazdagabb 1%-ára koncentrálva próbálta meghatározni az ideális lakóhelyet. Nos, ez nem Kalifornia. Az öt legjobb állam a következő:
  • Wyoming
  • Dél-Dakota
  • Massachusetts
  • Nevada
  • Nyugat-Virginia


A jólétben élők paradicsoma azért Wyoming, mert itt jövedelemadó egyáltalán nincs, és itt "a gazdagok még gazdagabbak lesznek". Utóbbit a GOBankingRates arra alapozza, hogy egy korábbi kutatásuk szerint Wyoming azon 15 tagállam egyike, ahol a leggazdagabb rezidensek kiugró mértékben tudják növelni évről évre a vagyonukat és a jövedelmüket. (Hogy ez jó-e, azt az Olvasó megítélésére bízzuk.)

A lista végén az alábbi tagállamok találhatók:

46. Oregon
47. Arizona
48. Wisconsin
49. Hawaii
50. Új-Mexikó

Új-Mexikó az utolsó helyét a vagyon elleni bűncselekmények magas számának köszönheti, de általában is úgy tűnik, hogy az itteni gazdagok az USA szintjén kevésbé módosak. Az utolsó előtti Hawaii-ra akár legyinthetnénk is: kit érdekel, hogy nagyon magas az adó, ha a felső 1% "átlagos" életét élhetnénk, évi 620 ezer dolláros (mintegy 155 millió forintos) jövedelemmel.

Napi kínzó kérdés: hol éljenek a szupergazdagok Amerikában?
Klikk a képre!(CNBC)