Négy nappali, négy festmény

2017.11.13
Portfolio.hu
A nappali az otthonunk egyik legfontosabb helyisége, hiszen ott össze tud gyűlni a család, és a családtagok akár együtt, akár külön-külön, de egy légtérben tudják eltölteni az időt. Ezért aztán különösen fontos, hogy a nappalink a mi igényeinknek és személyiségünknek megfelelően legyen kialakítva, otthonos és hangulatos tér legyen, ahol szívesen tartózkodunk, beszélgetünk, olvasunk, tanulunk vagy akár játszunk. A nagyobb berendezési tárgyakon túl az apróbb részleteknek is lényeges szerepük van, egy színes díszpárna, egy szép váza vagy egy, a szoba hangulatához passzoló festmény a falon csodákat tud művelni a helyiséggel. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a képnek nem feltétlenül kell a szobával megegyező stílusúnak lennie. Keverhetjük a különböző stílusjegyekkel bíró tárgyakat, érdekes lehet megfigyelnünk, hogy egy minimalista nappaliban milyen jól tud mutatni egy-egy jó ponton elhelyezett régiség, illetve fordítva: egy alapvetően régiségekkel berendezett szobában üde színfolt lehet egy modern alkotás. A következőkben különböző nappalikhoz ajánlunk olyan festményeket, amelyeket hamarosan aukción is megvásárolhatóak.
Színes, vidám, kényelmes - egy olyan tér, ahol a család apraja-nagyja talál magának elfoglaltságot. Az eklektikus nappalival nehéz mellélőni, szinte minden jól mutat benne. Az élénkebb színű kiegészítők jól megférnek a régi zongora és a klasszikus stílusú szőnyeg mellett.

Négy nappali, négy festmény
Hasonló térbe ajánljuk Hencze Tamás Kék folt című festményét, amely minimalista stílusával és élénk színeivel kitűnően illik a nappalihoz. A szoba sárga elemei, a párna illetve a kisasztal rímelnek a kép alsó részére. Érdemes mindig kapcsolódási pontokat keresnünk a festmény és a szoba tárgyai között, így harmonikus összképet kapunk.

Négy nappali, négy festmény
Az alábbi nappaliban kevés szín jelenik meg, azok is leginkább földszínek. Minőségi anyagokat válogattak össze, a bőr és a fa dominál. A letisztult térben kifejezetten hangsúlyos szerephez jut a falon lógó tájkép.

Négy nappali, négy festmény
Méltó hely lenne ez Aba-Novák Vilmos festményének, az Almaszedő gyerekeknek, ugyanis egy ilyen értékes alkotás esetében nem elhanyagolható szempont, hogy mennyire tud érvényesülni az adott térben. Aba-Novák alkotása egy ilyen visszafogott színű helyiségben üde, de nem túl harsány színfoltként jelenhet meg.

Négy nappali, négy festmény
A következő térben azzal a rendkívül divatos megoldással találkozunk, hogy a falakon látszólagos összevisszaságban többféle kép van fellógatva. Kombinálni lehet itt a festményeket, fotográfiákat, illusztrációkat és a plakátokat is. Az összhatás kedves és nagyon barátságos lesz.

Négy nappali, négy festmény
A játékosságot fokozandó választottuk ide Pekáry István Téli falu című festményét, ami bájos részletei és visszafogott színei miatt is jól illik egy hasonló válogatásba.

Négy nappali, négy festmény
Az alábbi nappali kényelmesnek tűnik, a bútorok és a színek remekül vannak összeválogatva, azonban kétségtelenül hiányzik egy kép a két ablak közötti falról, ami mozgásba hozná a falszakaszt és még otthonosabbá tenné a teret.

Négy nappali, négy festmény
A hiányt orvosolandó ajánljuk Ifj. Czene Béla Kékblúzos lány című, 1966-os festményét, ami véleményünk szerint színeiben és hangulatában is illik a térhez. Az már csak hab a tortán, hogy a kép témája is passzol a nappalihoz.

Négy nappali, négy festmény
A képválasztás a nappaliba talán nem tűnik egyszerű feladatnak, de abban biztosak lehetünk, hogy a végeredmény kárpótol majd minket a döntés esetleges nehézségeiért, hiszen a helyiségbe illő műtárgy a továbbiakban minden bizonnyal sok örömet fog majd okozni.

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com
Forrás: műtárgy.com