Nem hiszed el, miről akar Trump tárgyalni Európával

2018.03.12
Portfolio.hu
Donald Trump amerikai elnök hétfőn közölte, hogy Wilbur Ross kereskedelmi miniszter tárgyalni fog az Európai Unió vezetőivel az amerikai termékeket sújtó vámokról és nem vámjellegű korlátokról.


Az amerikai elnök úgy fogalmazott a Twitteren közzétett üzenetében, hogy a kereskedelmi miniszter "az amerikai farmerekkel és feldolgozóipari vállalatokkal szemben tisztességtelen", magas vámok és nem tarifális korlátok lebontásáról fog tárgyalni az unió képviselőivel.
Az elnök bejelentésének a célja az első óvatos találgatások szerint az lehet, hogy az Európai Unióval szemben bevezetett büntetővámok árnyékában jobb pozíciókat csikarjon ki a kereskedelem liberalizálásában. A másik oldalról nézve Trump talán szeretne valamit felmutatni a belpolitikában azokra a kritikákkal és gazdasági költségekkel szemben, amelyek várhatóan megjelennek majd az európai válaszlépések hatására. Mindenesetre pikáns, hogy Trump először felrúgja a majdnem kész szabadkereskedelmi szerződést az EU-val, majd vámokat vet ki, és ezek után a kereskedelmi korlátokra panaszkodik.


A washingtoni kereskedelmi tárca egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökségnek a tárgyalások időzítését és tartalmát firtató kérdéseire.

Az Európai Bizottság határozottan visszautasította Donald Trump azon vádját, hogy tisztességtelen akadályokkal védi piacát az amerikai agrárvállalkozókkal és a feldolgozóiparral szemben. Egyúttal az amerikai elnök szemére vetette, hogy kénye kedve szerint mazsolázik az adatokból a különbségek kihangsúlyozására.

Az Egyesült Államokból az Európai Unióba exportált termékeket átlagosan 3 százalékos vámtarifa sújtja, míg az Európai Unióból az Egyesült Államokba áramló árukra 2,4 százalékos vámot vetnek ki.


Az európai személyautókra 2,5 százalékos vámot vet ki az Egyesült Államok, az EU viszont 10 százalékkal sújtja az importból származó amerikai autókat, de a teherautók esetében az amerikai és az európai vámtarifa közötti különbség akár 25 százalék is lehet az amerikai javára. A cipők esetében akár 48 százalék, a szöveteknél 12 százalék, a földimogyoró esetében pedig 164 százalék ugyanez a különbség.

Az Európai Unió piaca a világ egyik legnyitottabb piaca, és ha valaki köveket kezd el hajigálni, jobb ha először meggyőződik arról, hogy nem egy üvegházban lakik-e


- mondta a bizottság egyik szóvivője, hozzátéve, hogy Brüsszel a párbeszédet részesíti előnyben, de folytatja az előkészületeket az amerikai vámfenyegetéssel szembeni "határozott és arányos" válaszra.

Donald Trump a múlt héten írta alá azt az elnöki nyilatkozatot, amelynek alapján az acél és az alumínium importjára 25, illetve 10 százalékos vámot vezetnek be nemzetbiztonsági megfontolásokból. Kivétel ez alól Mexikó és Kanada, de a washingtoni kormányzat jelezte, hogy kész tárgyalni más országokkal is a mentességről.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos szombaton Brüsszelben tárgyalt Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel, de nem tudták áthidalni a nézeteltéréseket. Malmström közlése szerint a héten folytatódnak a tárgyalások.

Az Európai Bizottság jelezte azt is, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez fordul és importvámokat vet ki bizonyos amerikai árukra, amennyiben nem terjesztik ki az EU-ra a vámmentességet.

A brüsszeli testület összeállított egy listát, amelynek kiszivárgott változata alapján szükség esetén mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnének ki 25 százalékos importvámot.

Az Európai Unió évente körülbelül 6 milliárd euró értékben exportál acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba.
A címlapkép forrása: MANDEL NGAN / AFP