Nem kell megijedni az ipar fékezésétől

2017.11.13
Portfolio.hu
Szeptemberben 0,7 %-kal visszaesett az ipari termelés az előző hónaphoz képest, ez azonban inkább csak kisebb korrekciót jelent, hiszen augusztusban 5,5 %-os növekedést láthattunk. A rövid bázisú index visszaesése miatt nem kell arra számítanunk, hogy az ipar gyengén muzsikálna a következő hónapokban, a rendelési adatok azonban egyre kedvezőtlenebbek.


Az ipari termelés visszaeséséért a járműgyártás és a gépipar volt a felelős, ugyanakkor a fémipar és az elektronika kedvezően teljesített. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes adataiból kiderült, hogy a kisebb súlyú ágazatok közül a gumi- és műanyaggyártás, valamint a kőolaj-feldolgozás növekedett.

Nem kell megijedni az ipar fékezésétől
Klikk a képre!


A szeptemberi 0,7 %-os visszaesés azonban nem mondható negatív folyamatnak, hiszen az előző hónapban nagyon dinamikus, 5,5 %-os növekedést láthattunk. A konjunktúraindikátorok (például a beszerzésimenedzser-index) alapján az ipar a következő hónapokban növekedési pályán maradhat, habár ezeknek az előrejelző eleje mérsékelt. Csakúgy, mint az ipari megrendeléseké, amelyek már hónapok óta gyengén muzsikálnak.

Szeptemberben a kiemelt ágazatok rendelésállománya nagyot esett, és az összes új rendelés sem tudta megtartani az augusztusi lendületet. A belföldi rendelések növekedtek - immár a második hónapja -, az új exportrendelések azonban csökkentek. Az idei évben többször is láthattunk már gyenge rendelési adatokat, ez azonban egyelőre nem igazolódott vissza a termelésen.

Nem kell megijedni az ipar fékezésétől


Összességében a kedvező európai növekedési kilátások és a belföldi kereslet várható bővülése miatt az ipari termelés további növekedésére számíthatunk a következő hónapokban, ugyanakkor a megrendelések visszaesése beárnyékolja ezt a képet. Igaz, fontos kiemelni, hogy a megrendelési adatok előrejelző ereje szintén visszafogott. Ami a kilátásokat illeti: jövőre az új kapacitások termelésbe állása támogathatja a bővülést.