Nincs megállás: a forint után a magyar kötvényeket is megütötték

2018.05.16
Portfolio.hu
Újabb négy bázisponttal 3,02 százalékra emelkedett szerdán a tízéves magyar referenciahozam, mely ennél magasabb utoljára tavaly augusztus végén volt. Az emelkedés májusban gyorsult be igazán, bő két hét alatt 50 bázisponttal ugrott meg a hozamunk.


A forintot napok óta eladói nyomás sújtja, kedden közel kétéves mélypontra gyengült az euróval szemben és szerdán is 317 feletti jegyzéseket látunk. Eddig azonban kevesebb szó esett a magyar állampapírokról, pedig a romló hangulat azon a piacon is megjelent, különösen a hosszú papíroknál.

Nincs megállás: a forint után a magyar kötvényeket is megütötték


Érdemes külön is vetni egy pillantást a tízéves referenciahozamra, mely fontos lélektani szintet vitt át szerdán azzal, hogy 3,02 százalékra emelkedett. Ez a keddi 12 bázispontos ugrás után további 4 bázispontos növekedésnek felelt meg, egy hét alatt pedig már 30 bázispontos volt az emelkedés.

Nincs megállás: a forint után a magyar kötvényeket is megütötték


Ahogy azt a forint esetében is láthattuk, nem csak a magyar eszközökre jár rá a rúd mostanában, a devizapiacon a régióban és a tágabban vett feltörekvő devizáknál is hasonló mozgásokat láttunk. Az állampapíroknál viszont ez nem teljesen igaz: április eleje óta a magyar tízéves 63 bázisponttal emelkedett, miközben a lengyeleknél ugyanez viszont a lengyelek esetében csak 10 bázispont volt, a cseheknél pedig mindössze 4 bázispont. Persze a sérülékenyebb országoknál voltak még nagyobb mozgások, a török tízéves például több mint 2 százalékkal emelkedett másfél hónap alatt.

Nincs megállás: a forint után a magyar kötvényeket is megütötték


Április óta a magyarnál csak a török tízéves hozam emelkedett jobban, tavaly év eleje óta viszont a cseh hozam is jelentősen emelkedett a megkezdett kamatemelési ciklusnak köszönhetően.

Érdemes egy pillantást vetni a német-magyar hozamkülönbségre, vagyis a magyar kötvények relatív pozíciójára is. Miközben nálunk fokozatosan kúszott felfelé a referenciaérték az utóbbi napokban, a német tízéves szerényebb mértékben emelkedett, április eleje óta 15 bázisponttal.

Vagyis az látszik, hogy a magyar kötvények a régióban és a fejlett piacokhoz képest is alulteljesítettek. Ez alapvetően két okra vezethető vissza:

  • Hónapok óta felülteljesítő volt ezt megelőzően a magyar piac, innen pedig természetes volt, hogy egy korrekcióból is jobban kivesszük majd a részünket. Néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy a magyar tízéves hozam a lengyel alá essen, mostanra viszont ez szinte természetes lett.
  • Egy általánosan pesszimista nemzetközi hangulatban felértékelődik a magyar jegybank relatív laza pozíciója. Miközben az MNB még legalább 2020-ig fenntartaná az alacsony kamatszintet, a csehek és a románok már kamatot emeltek, és várhatóan a lengyel is megteszik hamarosan. Emellett az EKB is rövidesen a szigorítás útjára léphet.


A magyar kötvények gyengülése egyébként hozzájárulhatott a forint eséséhez is az utóbbi napokban, ugyanis ha a külföldi befektetők tömegesen adtak el forintalapú állampapírokat, akkor az a devizát is gyengíthette. Az ÁKK adatai egyelőre nem utalnak tömeges eladásra a külföldiek körében, de a tegnapi és a mai adatok egyelőre nem ismertek.