Nincs megállás, tovább nőnek a bérek

2017.04.20
Portfolio.hu
Februárban 10 százalékkal járt magasabban a rendszeres bruttó átlagkereset a legalább ötfős vállalkozások körében, mint egy évvel korábban. Ilyen mértékű éves béremelkedési ütemet utoljára 5 éve láthattunk, akkor került sor legutóbb jelentős minimálbér-emelésre. Országosan 11,2 százalékkal bővültek átlagosan a jutalom nélküli bruttó bérek.


A KSH által közölt friss adatokból kiderül, hogy februárban tovább gyorsult az éves béremelkedési ütem hazánkban, mind az állami szektorban, mind - a legalább öt főt foglalkoztató - vállalkozásoknál.

A gazdaság egészét tekintve februárban 7,6 százalékos éves nettó reálbér-emelkedésről számolt be a KSH, ami a februári 2,9 százalékos inflációs szám mellett erős bővülésnek tudható be.

Nincs megállás, tovább nőnek a bérekA minimum 5 főt alkalmazó cégek körében a bruttó fizetések 9,4 százalékkal, míg a rendszeres bruttó bérek 10 százalékkal növekedtek februárban egy év alatt.

Nincs megállás, tovább nőnek a bérek


Ilyen gyors bérkiáramlást utoljára 2012 elején láthattunk, a legutóbbi nagy minimálbér-emelés idején. Abban az évben 19 százalékkal emelkedett a legkisebb kötelező bér összege, tehát az idei 15 százalékos növelésnél nagyobb volt.

Nincs megállás, tovább nőnek a bérek


Nagyot ugrott a foglalkoztatottságEbben a márciusi cikkünkben számoltunk be arról, milyen óriásit ugrott december és január között a versenyszféra alkalmazottainak létszáma. Akkor közel 65 ezer fős bővülésről számolt be a KSH, azonban mint felhívtuk a figyelmet, a januári adatot mindig kisebb fenntartásokkal érdemes kezelni, mivel a statisztikai hivatal ekkor frissíti évente egyszer a céges adatbázisát a létszámadatokkal, így a sokaság is átrendeződik, és törés állhat be az idősorban.

Persze ezt úgyis tekinthetjük, hogy januárban a KSH adatai csak pontosabbá válnak, csak éppen a december és január közötti létszám-emelkedés valójában nem egy hónap alatt, hanem egy hosszabb időszak során valósult meg.

Februárban ugyanakkor már nem beszélhetünk ilyen módszertani hatásokról.

Január és február között 40 ezer fővel emelkedett tovább a minimum 5 fős cégek alkalmazottainak létszáma, vagyis a teljes gazdaságot nézve egyelőre még nem látszik, hogy a foglalkoztatás-bővülésnek jelentősebb korlátot szabna a munkaerőhiány, sőt, az inkább példátlan szárnyalást mutat.

Nincs megállás, tovább nőnek a bérek