Olyan hiányszám érkezett, amilyet legutóbb 2006-ban láttunk

2017.12.07
Portfolio.hu
A novemberi 220 milliárd forintos költségvetési hiánnyal az első 11 hónapban már 1639 milliárdra hízott a deficit, ami az éves pénzforgalmi hiányterv 140%-a. Ilyen magas kumulált deficitre 2006-ban volt példa utoljára.


A szokásosnál is nagyobb lett a novemberi hiány a költségvetésben, hasonló tizenegyedik havi mínuszra 2003-ban és 2008-ban volt példa.

Olyan hiányszám érkezett, amilyet legutóbb 2006-ban láttunk


Mivel előzetes adatokról van szó, a Nemzetgazdasági Minisztérium rövid tájékoztatójára lehet támaszkodni egyelőre. A részletes adatokat két hét múlva ismerjük meg.

A minisztérium tájékoztatója szerint továbbra is az uniós források megelőlegezése okozza a jelentős deficitet, de most a nyugdíjasoknak kiutalt nyugdíjprémium és infláció-kiegészítés is megdobta a kiadásokat.

A költségvetés változatlanul megelőlegezi az uniós támogatásokat a projektek mielőbbi sikeres megvalósulása érdekében. Ezek így már megközelítették az 1925,2 milliárd forintot, ami több mint 500 milliárddal haladja meg a tavalyi év novemberéig kifizetett összegeket. Ezzel szemben az Európai Unió eddig 381,7 milliárd forintot utalt át a hazai költségvetésnek.
- áll az NGM közleményében.

Emellett az is kiderül: novemberben 2,75 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kapott a havi ellátásával együtt inflációkövető kiegészítő emelést és a kormány sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően idén először prémiumot.

A maximálisan 12 ezer forintos prémium egyszeri juttatás volt, míg a 0,8%-os kiegészítés az ellátás összegébe beépülve a jövő év januárjától esedékes 3%-os emelés alapjául szolgál majd - részletezi a minisztérium.

Tizenegy hónapA november végéig felhalmozott 1639 milliárd forintos hiány kimagasló a korábbi évekkel összevetve, ehhez hasonló kumulált deficit 2006-ban volt gyűjtésünk szerint.

Olyan hiányszám érkezett, amilyet legutóbb 2006-ban láttunk


A 140%-os teljesítettség is jelentős, 2010-ben volt ennél magasabb.

Az eredményszemléletű költségvetési hiánycél azonban nincs veszélyben, hiszen az uniós projektek előfinanszírozása nem érinti ezt az egyenleget. Ezért is határozott az NGM, amikor a közleményében azt írja, hogy "kiszámítható költségvetési folyamatok, stabil államháztartás" és, hogy "az elmúlt időszak folyamatainak tükrében az uniós módszertan szerinti 2,4%-os hiánycél biztonsággal teljesíthető".

Olyan hiányszám érkezett, amilyet legutóbb 2006-ban láttunk