Óriási fordulat a befektetési alapoknál

2017.04.21
Portfolio.hu
Miközben a jó kereslet hatására márciusban 45 milliárd forinttal nőtt a hazai alapokban kezelt vagyon, egy nagy, de meglepőnek már kevésbé mondható fordulat következett be múlt hónapban: az abszolút hozamú alapok átvették a pénzpiaci alapok helyét és ezzel a második legnagyobb vagyont kezelő kategóriává váltak. A pénzpiaci alapokat az ingatlanalapok is "veszélyeztetik", áprilisban valószínű, hogy újabb fordulatot látunk, miközben az abszolút hozamú alapok versenybe szálltak a még a kötvényalapok kezében lévő első helyért is.

Ismét nőtt a kezelt vagyonMárciusban 5896 milliárd forintot kezelt a hazai alapkezelők, ami februárhoz képest közel 45 milliárdos vagyonnövekedést jelent. Ennél nagyobb értékű vagyonnövekedést utoljára januárban láthattunk a befektetési alapok piacán, akkor közel 50 milliárdot gyarapodott a kezelt vagyonállomány.

Óriási fordulat a befektetési alapoknál

Óriási fordulat a befektetési alapoknál


Ha a befektetéseken elért hozamokon múlt volna, akkor nem nőtt volna a kezelt vagyon, ugyanis márciusban közel 17 milliárdos veszteséget könyvelhettek el az alapok a befektetéseken. Az értékesítési adatok ugyanakkor megmentették a hónapot, a közel 62 milliárd forintos friss tőkebeáramlásnak köszönhető a kezelt vagyonban megfigyelt növekedés.

Óriási fordulat a befektetési alapoknál


Az ingatlanalapok voltak a legkeresettebbek...Az alapkategóriák közül ismét a legkeresettebbek között voltak az ingatlanalapok és az abszolút hozamú alapok, előbbibe 50,5 milliárd, utóbbiba pedig 25 milliárd forintnyi tőke érkezett márciusban. Eközben a vegyes, pénzpiaci és kötvényalapok mínuszban zártak, közülük is a kötvényalapokból áramlott ki a legtöbb pénz, főként a rövid kötvényalapokat váltották vissza a befektetők.

Óriási fordulat a befektetési alapoknál


Ezzel tovább nőtt a pénzpiaci alapok 12 havi gördülő értékesítési vesztesége, és a kötvényalapok is rontottak a kilátásukon. Az abszolút hozamú alapok viszont kezdenek erős lábat vetni a pozitív tartományban, ahol egyelőre az ingatlanalapok dominálják a teret.

Óriási fordulat a befektetési alapoknál


Ahogy korábban már említettük, a márciusi hozamok között nem voltak kiemelkedő teljesítmények, egyedül a zártkörű és árupiaci alapok tudtak 1% feletti havi hozamot elérni. Az alapkategóriák többségének teljesítménye inkább stagnált, míg például a tőkevédett alapoknál egy jelentősebb, 5% feletti negatív teljesítményt láthattunk.

Óriási fordulat a befektetési alapoknál


...miközben az abszolút hozamú alapok nagy fordulatot hajtottak végreMíg februárban a kötvényalapok mögött még a pénzpiaci alapok birtokolták a kezelt vagyon tortájából a második legnagyobb szeletet, márciusra fordult a kocka: az abszolút hozamú alapok felkapaszkodtak a második helyre, ezzel pedig a hazai befektetési alapokban kezelt összvagyon közel 16%-át birtokolják.

Óriási fordulat a befektetési alapoknál


A pénzpiaci alapok egyelőre a harmadik helyen állnak 15,2%-kal, de az ingatlanalapok menetelését látva ez a sorrend akár már áprilisban változhat. Ráadásul nemcsak a pénzpiaci alapokat, hanem a kötvényalapokat is fenyegetheti a trónfosztás, ugyanis ezt a kategóriát is inkább a tőkekiáramlások jellemezték, az utóbbi hónapok vagyonalakulását látva pedig látható a csökkenő trend a kötvényalapoknál, míg az abszolút hozamú alapok kezelt vagyona töretlenül menetel felfelé.

Óriási fordulat a befektetési alapoknálCímlapkép forrása: MTI Fotóbank/Szigetváry Zsolt