Óriásit javított az építőipar

2018.08.10
Portfolio.hu
Júniusban az építőipari termelés volumene 7,2%-kal haladta meg az előző havi szintet, és ezzel immár harmadik hónapja mutat kirobbanó formát az ágazat. Ezzel az év eleji megtorpanás már a múlté, úgy tűnik, az ágazat dinamikus növekedését egyelőre nem akadályozza a munkaerőhiány.


Az év elején az ágazat teljesítménye visszaesett, és bár a téli hónapok nem feltétlenül meghatározók, megmerült a gyanú, hogy a bővülést megakasztja a munkaerőhiány. A csökkenés azonban csak ideiglenes volt, az építőipar három hónap alatt visszatért a korábbi növekedési trendjéhez. Április-májusban 6% feletti, a ma megjelent adat szerint júniusban 7%-ot meghaladó havi bővülés következett be.

Óriásit javított az építőipar


A növekedést elsősorban az "egyéb építmények" alág húzza, ide tartoznak jellemzően az állami infrastruktúrafejlesztések. A KSH közleménye is igazolja, hogy a bővülés fő motorja az EU-forrásokból finanszírozott út-, vasút- és közműépítések.

Óriásit javított az építőipar


Mivel június folyamán is a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötöttek nagy értékű szerződéseket, ezért várhatóan a növekedés szerkezete tovább tolódik a nagy állami rendelések irányába.

A megkötött új szerződések volumene 0,6%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 12,1%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,1%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 62,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 7,5, az egyéb építményeké 82,9%-kal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt.

Óriásit javított az építőipar


Ha a szerződések forint értékét figyeljük, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a rendelésállomány magas szinten kezd stabilizálódni, ez alapján rövid távon az építőipar további dinamikus növekedése, közép távon a lassulása várható.

Óriásit javított az építőipar


Az idén az első fél évben az építőipari teljesítmény 19%-kal haladta meg az előző év azonos időszaki teljesítményt. Az év egészére is hasonló eredmény várható.

Óriásit javított az építőipar