Óvatosságot ígér az új Fed-elnök

2018.02.13
Portfolio.hu
Az amerikai jegybank továbbra is óvatos lesz majd minden pénzügyi stabilitási kockázattal kapcsolatban - olvasható Jerome Powell beszédében, melyet kedden mond majd el az eskütétele alkalmából. Az előzetesen kiadott beszédben az új jegybankelnök azt is hangsúlyozza, hogy folytatják majd a kamat normalizálását és a mérleg leépítését, rövid távú politikai tényezők pedig nem befolyásolják majd a Fedet.


Az eskütétele alkalmával kiadott beszédben Powell kiemeli, hogy az amerikai pénzügyi rendszer összehasonlíthatatlanul erősebb lett a válság óta, többek között azt hansúlyozza, hogy biztonságosabb, jobban tőkésített a rendszer, jobban kezeli a kockázatokat, illetve más fontos javulást is fel tudott mutatni.

Miközben az előttünk álló kihívások folyamatosan fejlődnek, a Fed politikájának is ugyanezt kell tennie

- véli Powell, aki szerint a világgazdaság az utóbbi tíz év legerősebb kilábalását produkálja jelenleg.

Most fokozatosan normalizáljuk a kamatokat és a mérlegünket addig, amíg a kilábalás nem erősödik meg és nem érjük el a céljainkat - mondja Powell. Az új jegybankelnök szerint rövidtávú politikai tényezők nem befolyásolják majd a Fedet, ami azért érdekes, mert a piaci szakemberek egy része szerint ha a gazdaság behúzza a féket, akkor Donald Trump nyomást helyezhet a jegybankra.