Parázs vita az új magyar munkaszüneti napról

2017.10.12
Portfolio.hu
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma monitoring bizottságának első őszi ülését tartották csütörtökön, ahol a felek értékelték a tavaly kötött hatéves bérmegállapodást és vitáztak december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról.


Nagy egyetértésA kormány, valamint a munkavállalók és munkáltatók képviselőinek nyilatkozataiból is az derült ki, hogy az eddig betervezett járulékcsökkentésen felül újabb csökkentés nincs kilátásban. (Idén 27%-ról 22%-ra csökkent a szociális hozzájárulási adó, jövőre ez 20%-ra csökkent volna, de a friss bérnövekedési adatok miatt ez 19,5% lehet, ahogyan az az eredeti megállapodásban is szerepelt). A további 0,5 százalékpontos járulékcsökkentés 40 milliárd forintos bevételkiesést okozhat a költségvetésnek Cseresnyés Péter államtitkár elmondása szerint.

A fórum minden résztvevője sikeresnek ítélte a bérmegállapodást.

Vita is voltA december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról parázs vita alakult ki a tárgyaláson,
  • a kezdeményezést a munkavállalói oldal támogatta,
  • a munkaadói oldal pedig ellenezte,
  • míg a kormányzat nem foglalt állást az ügyben.

A kérdés eldöntését a szociális partnerekre bízta
- közölték egyhangúan a szakszervezeti vezetők az MTI-vel. Kordás László szerint a kérdést a kormánynak kell majd eldöntenie.

A munkaadói oldal egyöntetűen amellett foglalt állást, hogy nem indokolt egy évben két munkaszüneti napot is bevezetni. Továbbá arra is rámutattak, hogy ez nem csak társadalompolitikai, hanem gazdasági kérdés is, hiszen ez a GDP-re is hatással van.

Zs. Szőke Zoltán és Dávid Ferenc is megjegyezte, hogy az Európai Unió 28 tagállamból csupán hatban munkaszüneti nap a december 24.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán