Parragh László: szétesik az EU, ha kifosztja a perifériát

2018.05.17
Portfolio.hu
Az Európai Unión belül a tudás, a munkaerő, a profit átcsoportosításáról van szó, ami a perifériáról megy a belső országok felé - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamata (MKIK) elnöke a Zsigmond Király Egyetem versenyképességről szóló konferenciáján a migrációról szóló előadásában.


Az Európai Unió széthullik, szétesik, ha folyamatosan kifosztja a perifériáit, és ebből semmit sem ad vissza

- vélekedett Parragh László.

A megtermelt javak 7%-a megy ki Magyarországról úgy, hogy azt nem mi fogyasztjuk el. Mindezt az EU-források 4%-os beáramlása nem kompenzálja.

A jugoszláv és a donyecki példával érzékeltette, hogy a kivándorlás tartós növekedési kiesést jelent az országoknak. A migráció egy folyamatos erőforrás-szivattyú - tette hozzá.

Az európai bevándorlás kapcsán hangsúlyozta, afrikai és a közel-keleti migráció előjele a török vándorlás volt. Néhány évtizede alapvetően ez pozitívnak bizonyult, de a kulturális feszültségek mára láthatóak. Mindeközben le is nyomja a hazai béreket, mert ha olcsó munkaerőt tudok behozni, akkor az a hazai dolgozókra is hat - hangsúlyozta.

Óriási az értékrendi, történelmi, vallási, erőforrásbeli távolság. Rámutatott ugyanakkor, hogy a háborúskodás mellett más tényezők is a migráció irányába mutatnak. A vízhiánnyal érintett országok száma folyamatosan növekszik, és ez a térkép nagyon hasonlít a kivándorlással érintett országokkal - hangsúlyozta.

A konferencián Varga Mihály pénzügyminiszter is előadást tartott: