Pártja buktatja meg a dél-afrikai elnököt

2018.02.13
Portfolio.hu
Lemondásra szólította fel a dél-afrikai elnököt a pártja, Jacob Zuma azonban sajtóértesülések szerint nem fogadta el az ultimátumot, mire az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetősége kedden úgy döntött, visszahívja őt tisztéből.


A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus végrehajtó bizottságának maratoni hosszú, nyolcórás ülésén 48 órát adtak a korrupciós botrányok sorozatába keveredett politikusnak, hogy lemondjon. Miután azonban erre a hírek szerint nem mutatkozott hajlandónak, további tanácskozás után a párt vezetése a visszahívás mellett döntött - jelentette az ANC egyik vezető személyiségére hivatkozva a Reuters hírügynökség és a helyi sajtó, hozzátéve: kérdéses, hogy az elnök eleget tesz-e a párt akaratának.

A 75 éves Zuma 2009-től elnök, második mandátuma 2019-ben járna le. Az államfő akkor távozik idő előtt tisztségéből, ha önként lemond, ha a parlament bizalmatlansági indítvánnyal eltávolítja, ha menesztik, de az ANC is visszahívhatja tisztéből.

A Dél-afrikai Köztársaság sajtója már január vége felé arról adott hírt, hogy az ANC lemondásra kényszerítené Zumát, akit a párt élén decemberben Cyril Ramaphosa alelnök váltott. Az ANC akkor nem vallott színt, közleményében csak annyit írt, hogy "határozottan és eltökélten igyekszik helyreállítani a bizalmat a nép és a mozgalom között".

Pártja buktatja meg a dél-afrikai elnököt