Megtépték a forintot és a régiót

2018.05.16
Portfolio.hu
Kedd után szerdán is intenzív forintgyengülés alakult ki, délelőtt 317,7-nél új kétéves mélypontra bukott az euróval szemben, majd fokozott kilengések után délután határozott erősödés bontakozott ki 316-ig, a régiós devizákkal együtt. A dollár is lefordult kétéves csúcsáról az euróval szemben, noha az olasz adóssággal eurótagsággal kapcsolatos félelmek még nem múltak el.

  • 317,7-nél új kétéves mélypontra bukott délelőtt a forint az euróval szemben
  • a dollár tovább szárnyalt főként az euróval szemben, részben az olasz kormányalakításra készülő pártok meredek terve hatására
  • a zöldhasút a Fedtől várt további kamatemelések hajtják, ami eleve csökkenti a feltörekvő piaci devizák vonzerejét, köztük a forintét, amely a jegybank jelzései miatt huzamosabb ideig alacsony kamattartalmat ígér.
  • a dollár/forint jegyzések már a 270-es szintet közelítik, ami új féléves forintmélypontot jelent.

Megtépték a forintot és a régiót 2018.05.16 15:35

Az utóbbi közel fél órában erőre kaptak a régiós devizák, bő három órával azután, hogy a török líránál masszív erősödés indult. Ott a 4,50-es kerek szintet tesztelte az árfolyam a dollárral szemben, majd gyors líra short pozíció zárások indulhattak. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy a török elnök a jegybankelnökkel való találkozójának tervéről jött hír, aztán később maga a jegybank közleményt is kiadott, hogy a nem-egészséges devizapiaci mozgásokat akár konkrét lépésekkel is fékezhetik. Ettől (egy rendkívüli kamatemeléstől) nyilván a piac is tart, az ilyen félelmek pedig gyorsan tudják erősíteni a lírát, amely máig 15%-kal zuhant csak az idei évben.

Fél három körül az euró/dollár is fordulni látszik 1,1770-ről 1,18-ig, azaz az amerikai szereplők piacba kapcsolódásával az európai kereskedés során látott mozgások ellenirányú mozgása indult el. A forint rövid idő alatt 317,5-ről 316-ig ugrott az euróval szemben, míg a dollár/forint jegyzések 270 közeléből 268-ig hullottak. A délben még 4,50-nél járó török líra 4,40 körülig erősödött a dollárral szemben.

317 felett ragadt az euró 2018.05.16 14:08

Nem bír talpra állni továbbra sem a forint a borongós nemzetközi befektetői hangulatban (az olasz piacok és a német bankszektor is esik, a török líra is gyenge még), az euróval szemben 317 felett stabilizálódott az árfolyam. Az euró/dollár 1,18 alatt ragadt egyelőre, így a dollár/forint jegyzések is 269-nél ingadoznak a bankközi piacon.

Az államcsőddel és az euró eldobásával kacérkodnak az olaszok! (2.) 2018.05.16 13:09

Az Európai Központi Bank felé ne kelljen visszafizetnie az olasz államnak azt a mintegy 250 milliárd eurónyi olasz államkötvényt, amit a jegybank a saját kötvényvásárlási programja keretében felvásárolt, azaz legyen részleges adósságelengedés - többek között ezt a meredek javaslatot tartalmazta az a május 14-i dátumú olasz kormánykoalíciós szövegtervezet, amelyet még tegnap este szivárogtatott ki a Huffington Post Italy.

tovább a cikkhez...

Visszajött a forint és a líra, most az olaszok miatt idegesek a piacok 2018.05.16 12:38

Már a 4,50-es szintet ostromolta a török líra dollárral szembeni árfolyama röviddel dél előtt, aztán hirtelen jelentősen erősödött a líra, ez pedig a forintnak is segített visszakapaszkodni a kétéves mélypontról (317,7-ről 317-ig). Most 317,3 körül jár a kereskedés. Közben a dollár még nagyobb lendületbe jött, vagy megfordítva az euró kezdett mélyrepülésbe az olasz kormánypártokra készülő pártok félkész programjából kiszivárgott tervek hatására. A két nappal ezelőtti változatban azt írták le, hogy arra kérik az EKB-t, engedje el a kötvényvásárlási programja keretében felvásárolt mintegy 250 milliárd eurónyi olasz államkötvényt (ez részleges államcsődöt jelentene), illetve a dokumentumban azt is szorgalmazták, hogy az uniós illetékesek teremtsék meg az eurózónából való kilépés feltételeit, jogi kereteit. Ezek elég ijesztő fejlemények, de ma a terveket jelentősen finomította, átfogalmazta a koalíciós előkészítő stáb egyik szakértője, ezek az üzenetek azonban csak részben nyugtatták meg szerda délelőtt a piacokat, az olasz kötvényhozamok és a csődkockázati árazások ugranak, az euró pedig esik.

Újabb kétéves mélypontra lökték a forintot! 2018.05.16 11:24

Az elmúlt percekben elesett az 1,1820-as szint az euró/dollárban, azaz újabb erősödési hullámot mutat a dollár és ezzel párhuzamosan a forintot tovább ütötték: az euróval szemben 317,7-nél új közel kétéves mélypontra bukott. A dollár ereje és a forint gyengülése miatt a dollár/forint jegyzések 269-ig emelkedtek, ami új féléves forintmélypontot jelent.

Újraindult a forint esése, közel az új kétéves mélypont 2018.05.16 10:44

A reggel stabil, 316,5-316,7 körüli kezdés után az utóbbi fél órában újabb forintesés látszik, a jegyzések 317,2-ig emelkedtek, azaz közel járunk a tegnap elért 317,5-ös szinthez, ami kétéves forintmélypontot jelent. Ha ezen is túljutna felfelé az árfolyam, akkor a 318 körüli zóna lehetne a következő ellenállás (azaz ami megfoghatná a forint esését), majd a 320-as szint kerülhetne fókuszba.

Közben a dollár továbbra is erősebb szinteken maradt a nemzetközi piacokon, az euróval szemben 1,1830 körül álldogál, itt kissé ezalatt szinten gyorsan idei mélypontjára bukna az árfolyam. Közben a török líra továbbra is nagyon szenved a régiónkban, a dollárral szemben már 4,49 körül jár a kereskedés, azaz ma újabb 1%-ot veszített értékéből a török fizetőeszköz és így új történelmi mélypontra bukott. Ebben a török elnök minapi ijesztő kijelentése, az elnöki rendszerre való áttérésre vázolt monetáris politikai elképzeléseinek jelentős szerepe lehet.

A dollár erősödése és a forint gyengülése együtt oda vezetett, hogy a dollár/forint árfolyam 268 fölé lendült, így fillérekre járunk attól, hogy féléves forintmélypontról beszélhessünk.

Mikor lesz 330 forint az euró? - Videó technikai elemzés 2018.05.16 08:52

Beleunt a hosszú sávozásba az EURHUF árfolyama, és fölfelé, vagyis a forint gyengülés irányába mozdult el a grafikon. A következő videóban az EURHUF és USDHUF grafikonokon járjuk körbe a meghatározó technikai szinteket.

tovább a cikkhez...

Próbál talpra állni a forint a tegnapi ütésből 2018.05.16 08:51

Szerda reggel 316.9-nél járt a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékos gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából. Kedden majdnem kétéves csúcson járt az euró-forint jegyzés 317,5 körül, onnan fordult vissza a forint délután. A dollárral szemben 267,6-nál járt a magyar deviza, míg az angol font 361,65 forintba kerül.

Próbál talpra állni a forint a tegnapi ütésből

A forint versenytársai közül a lengyel zloty 0,1 százalékos gyengüléssel kezdett, míg a cseh korona minimálisan mozdult. A török líra zuhanása viszont nem áll meg, ma további fél százalékot esett, így 4,47 körül jár a dollár-líra árfolyam, ezzel az év eleje óta már 18%-kal értékelődött le a török deviza. Az orosz rubel 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand 0,2 százalékos gyengüléssel kezdett.

A dollár is fordult kedden, 1,20-tól kezdett ismét erősödni az amerikai deviza, majd szerda reggel is folytatódott a kapaszkodás, az 1,1833 körüli euró-dollár árfolyam 0,05 százalékkal alacsonyabb a tegnapinál. Közben a japán jen 0,1 százalékkal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font stagnált.

Próbál talpra állni a forint a tegnapi ütésből

Ma elsősorban az Eurostat inflációs adatára lesz érdemes figyelni, emellett kora délután megszólal Mario Draghi EKB-elnök is, mely szintén hatással lehet az euró-dollár árfolyamra.