Száguld a líra az óriási török kamatemelésre

2018.09.13
Portfolio.hu
Hirtelen gyengült a forint szerdán azt követően, hogy az Európai Parlamentben elfogadták a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést, estére viszont magához tért a magyar deviza. Vagyis egyelőre rövid távú hatásokról beszélhetünk csak, ma pedig már a jegybankok köthetik éle a nemzetközi befektetők figyelmét.

Most pattan a török líra! 2018.09.13 13:03

A vártnál is nagyobb kamatemelést hajtott végre a török jegybank, ami pillanatok alatt óriási líraerősödést hozott.

A piac 3-5%-os kamatemelésre számított, de röviddel a kamatdöntés előtt Erdogan török elnök még azt hangoztatta, hogy a helyes döntés a kamatcsökkentés lenne, ami elbizonytalaníthatta a piacot.

Megadta magát Törökország - Brutális kamatemelésről döntött a jegybank 2018.09.13 13:02

A jelenlegi 17,75%-ról 24%-ra emelte az irányadó rátát a török jegybank. A líra egy perc alatt 5%-os erősödéssel reagált a döntésre.

tovább a cikkhez...

Ugrottak a magyar hozamok az aukción 2018.09.13 11:47

A tervezett 55 helyett 64,5 milliárd forint értékben adott el kötvényeket csütörtökön az ÁKK, azonban a hozamokat látva nincs sok okunk az örömre.

tovább a cikkhez...

Elképesztő dolgokat mondott Erdogan a fontos döntés előtt - Megütötték a lírát 2018.09.13 11:36

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint a magas infláció a jegybank rossz döntéseinek következménye, majd hozzátette, hogy az intézménynek kamatot kellene csökkentenie. Másfél órával a kritikus fontosságú kamatdöntés előtt nem is mondhatott volna rosszabbat Erdogan. Nem véletlen, hogy hirtelen zuhanni kezdett a líra árfolyama.

tovább a cikkhez...

Ráijesztettek tegnap a forintra - Merre megyünk innen tovább? 2018.09.13 08:32

Csütörtök reggel 325,3-nál kezdte a napot a forint az euróval szemben, ez majdnem 0,1 százalékkal volt magasabb a szerda esti értéknél. Tegnap kora délután egészen 326,4-ig esett a forint arra a hírre, hogy az Európai Parlament elfogadta a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést. Ennek következtében megint "nem jó a sajtónk" a világban, ami azonnal megmutatkozott a forint árfolyamán. Hosszabb távon azonban várhatóan nem okoz majd komoly megrázkódtatást a jelentés a magyar deviza számára, legfeljebb akkor, ha realizálódnak azok a kockázatok, hogy emiatt Magyarország kevesebb uniós forrást kap majd a jövőben. A forint a dollárral szemben 279,88-nál járt csütörtök reggel, míg az angol font 364,8 forintba került.

Ráijesztettek tegnap a forintra - Merre megyünk innen tovább?

A régiós devizák a forinthoz hasonló mozgást mutatnak: a lengyel zloty kismértékben gyengült, míg a cseh korona egyelőre minimális erősödéssel nyitotta a napot. Közben a feltörekvő piacokon a török líra a tegnapi erősödés után 0,2 százalékot gyengült a dollárral szemben. Ma elsősorban a török jegybank kamatdöntő ülése határozhatja meg a hangulatot a líra piacán, a jegybank legutóbb már elszántnak tűnt a kamatemelésre, a szakértők szerint legalább 500 bázispontos szigorításra lenne szükség ahhoz, hogy ne kerüljön ismét lejtőre a deviza.

A dollár az utóbbi napokban megint erősödésnek indult az euróval szemben, ma reggel 1,163 közelében stagnál az árfolyam. Napközben jön az EKB kamatdöntése, ami érdemben befolyásolhatja majd a hangulatot a devizapiacon is, emellett a Bank of England is hasonló ülést tart, így a törökök mellett a fejlett devizákra is érdemes lehet figyelni.

Ráijesztettek tegnap a forintra - Merre megyünk innen tovább?