Rég nem volt ilyen jó éve a világnak

2017.06.19
Portfolio.hu
Folytatódik idén a világgazdaság fellendülése, 2,9%-os növekedés várható, ami 2018-ban 3,1%-ra tovább gyorsulhat, így 2010 óta a legjobb éve lehet a világnak - olvasható a Fitch Ratings friss globális kitekintésében. A hitelminősítő szerint az erőteljesebb növekedés a fejlett és a fejlődő gazdaságok megfelelő szinkronjával érhető el.


A Fitch szerint a következő másfél évben alapvetően a szigorodó monetáris politika, illetve a munkaerőpiac növekedéstámogató helyzete határozhatja meg a világ gazdasági képét, emellett a kínai ingatlanpiacon 2015 óta tartó fordulat és a nyersanyagárak emelkedése is támogatja a növekedést.

A márciusi előrejelzéshez képest a hitelminősítő szakemberei szerint az eurózóna kilátásai javultak a legnagyobb mértékben. Az idei növekedési prognózist 0,3 százalékponttal 2 százalékra javították a menet közben beérkezett adatoknak, a külső kereslet erősödésének, illetve a növekedéstámogató jegybanki politikának köszönhetően. Közben Kína esetében félő, hogy a hitelkondíciók szigorítása az év második felében a növekedésre is negatív hatással lesz majd, a Fed pedig 2019-ig évente 3-4 alkalommal emelheti az alapkamatot. A szakértők szerint eközben a Fed mérlegének közelgő leépítése a normálisnál nagyobb kilengéseket hozhat a piacokon.