Sokat vásároltak a magyarok októberben

2017.12.05
Portfolio.hu
Októberben 6,3%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai alapján, ami gyakorlatilag megegyezik a szeptemberi 6,2%-os növekedéssel.


A kiskereskedelmi forgalom növekedése az elmúlt hónapokban kapcsolt magasabb fordulatszámra, az év első felében jellemzően 4-5% körüli növekedést láthattunk, de nem volt ritka ennél alacsonyabb szám sem. A 6% feletti októberi növekedéshez azonban az is kellett, hogy a tavalyi bázis ne legyen túl erős. A mostaninál nagyobb növekedést utoljára tavaly júniusban mért a hivatal.

Sokat vásároltak a magyarok októberben


Októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,1%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Szeptemberben gyengén alakultak az üzemanyag-eladások, de ahogy várható volt, csat átmenetileg.

Sokat vásároltak a magyarok októberben


A kiskereskedelem bővülését támogatja a reálbérek gyors növekedése és a foglalkoztatás emelkedése, így várhatóan a következő hónapokban is érdemben bővül majd a forgalom.