Soros György Brüsszelbe repül a CEU miatt

2017.04.21
Portfolio.hu
Jean-Claude Juncker jövő csütörtökön megbeszélést folytat Soros Györggyel Brüsszelben az aktuális magyarországi politikai fejleményekkel kapcsolatban - jelentette be Mina Andreeva, a bizottság egyik szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján.


A biztosok kollégiuma múlt szerdai ülésén tárgyalta először a "magyar helyzetet", ahol a CEU-t bezárással fenyegető új felsőoktatási törvény, a külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteket célzó törvényjavaslat, az "Állítsuk meg Brüsszelt" nemzeti konzultáció és menekültügyi kérdések is szóba kerültek. Ekkor jelentették be, hogy széleskörű politikai párbeszédet kezdeményeznek a magyar üggyel kapcsolatban. Erről bővebben itt írtunk:Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője szerdán azt közölte, Frans Timmermans alelnök két másik uniós biztos, Vera Jourová és Jyrki Katainen társaságában ugyancsak találkozni fog Soros Györggyel a jövő héten és megbeszélést folytat a magyar származású pénzügyi befektető által alapított Közép-európai Egyetemet érintő magyar szabályozásról. A bizottság honlapján lévő naptár alapján erre április 28-án, pénteken kerül sor.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy Soros György Brüsszelben jár. Rendszeresen vesz részt konferenciákon, és így tesz majd például június 1-jén is, amikor a Brussels Economic Forum-on vesz részt.


Előtte vitázik az EP a magyar helyzetrőlA bizottság szóvivője ma elmondta, az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének jövő szerdai napján, a magyarországi helyzettel foglalkozó vitáján az uniós bizottságot Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke képviseli. Az ülés várhatóan délután 3 órakor kezdődik majd.

Az euronews brüsszeli információi szerint az EP ülésén Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz, igaz, ezt még hivatalosan nem jelentették be. A miniszterelnök 2010 óta több alkalommal is beszélt már a vitatott döntéseiről az Európai Parlament plenáris ülésén: védelmébe vette például az alaptörvényt, a médiatörvényt, de nagy vita volt arról a nyilatkozatáról is, amelyben a halálbüntetés esetleges visszaállításáról beszélt.

Egy nappal az EP-ülése előtt is lesz szó a magyar helyzetről az uniós parlamentben: a liberális frakció keddre fórumot szervezett a CEU ügyéről, amelyen Michael Ignatieff, az egyetem rektora is részt vesz. Az esemény házigazdái között van egyébként a Fideszt is soraiban tudó néppárt képviselője, Sabine Verheyen, aki a német kormánypártnak, a CDU-nak is tagja.

Andreeva ma újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az uniós bizottság várhatóan május elején fog állás foglalni a magyar nemzeti konzultációs kérőívvel kapcsolatban, ahogyan ezt múlt héten megígérte.


Címlapkép forrása: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin