Sorra bukkannak fel a tőzsdék áldozatai: perre mennek a befektetők

2018.02.12
Portfolio.hu
Kezelt vagyonának négyötödét elvesztette egy amerikai alap a részvénypiaci felfordulás miatt, a befektetők most perre mennek, hogy visszakapják elvesztett pénzüket - írja a Reuters.


A hazai és globális részvénypiaci kilátásokról, a kötvénypiacok jövőjéről és a magyar alapkezelői szektor előtt álló kihívásokról is szó lesz a Portfolio március 20-ai Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján. Még pár napig early bird áron lehet jelentkezni!Az LJM Preservation and Growth Fund 800 millió dolláros kezelt vagyonának egy jelentős részét elvesztette múlt héten, miután az alap a nyugodt piacokból tudott volna leginkább profitálni, az elmúlt napok részvénypiaci csapkodásai azonban keresztbe tettek az alap stratégiájának.

Az egyik befektető most hivatalosan is perre vitte az ügyet, a vádiratban szó van arról, hogy bár az alap éves jelentésében még arról írt, hogy megfelelő kockázatmenedzsment mellett elfogadható hozamokat igyekszik elérni, a valóságban nem foglalkozott az alap tőkéjének megőrzésével, és hatalmas veszteségeknek tette ki befektetőiket.

Az LJM alap csak tavaly 393 millió dollárnyi friss tőkét gyűjtött a befektetőktől, ami 2013-as indulása óta a legjobb értékesítési adat volt, jelenleg viszont a helyzetre való tekintettel felfüggesztették az alap jegyeinek értékesítését.