Sorra mennek csődbe a nyugdíjasok Amerikában

2018.08.08
Portfolio.hu
Háromszor annyi 65 és 74 év közötti amerikai jelent csődöt ma, mint 1991-ben, miközben a 24-35 év közötti fiatalok körében ugyanezen időszak alatt harmadára esett vissza a csődbejelentők száma - írja a Világgazdaság a Consumer Bankruptcy Project legfrissebb tanulmányára hivatkozva.

A friss tanulmány szerint 1991 óta jelentősen megnőtt az amerikai nyugdíjasok körében a csődbejelentők száma, és ez nagy valószínűséggel csak töredéke a valódi számnak, sok idős ember ugyanis nem kér hivatalosan segítséget.

Amellett, hogy folyamatos a társadalom elöregedése, a probléma másik, talán ennél is nagyobb forrása, hogy az emberek nem tesznek félre eleget időskori éveikre, miközben kormányzati és munkáltatói oldalról folyamatosan csökkentik a nyugdíjhozzájárulást.

Azok a 65 év felettiek, akik csődvédelmet kértek, olyan okokat említettek, mint a túlzott egészségügyi kiadások, jövedelemcsökkenés, eladósodottság. Ez utóbbi egybecseng azzal, hogy az Employee Benefit Research Institute elemzése szerint az 55 évnél idősebbek vezette, alacsonyabb összbevételű háztartások több mint 13 százalékában a bevételek 40 százalékát viszi el az adósságtörlesztés.