Sötét felhők gyülekeznek - Figyelmeztette a világot az IMF vezére

2018.06.12
Portfolio.hu
Nem tesz túl jót a globális gazdaságnak, hogy egyre komolyabb kereskedelmi feszültségek alakulnak ki, és már a Nemzetközi Valutaalap is figyelmeztet, hogy a protekcionizmusból komoly gondok lehetnek.


A kereskedelmi feszültségek fokozódása egyre nagyobb veszélyt jelent a globális gazdaságra nézve, figyelmeztetett Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója hétfőn.

Lagarde azt követően nyilatkozott, hogy Donald Trump amerikai elnök a hétvégén nem írta alá a G7-csúcs zárónyilatkozatát, amely arról szólt, hogy hogy a hetek elkötelezik magukat a Kereskedelmi Világszervezet fenntartása és a szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer, a vámok és a kereskedelmet korlátozó más tényezők felszámolása mellett.

Trump azonban fenntartja az alumíniumra és az acélra kivetett importvámokat, amely fő kereskedelmi partnereit sújtja, és akik ellenlépésekkel reagáltak.

Christine Lagarde arról beszélt, hogy a növekvő protekcionizmus alááshatja a bizalmat, és a globális gazdasági kockázatok növekednek, miután a fejlett ipari országok egy kereskedelmi háború szélére sodródtak.

A felhők, amelyeket hat hónappal ezelőtt is láttunk, most egyre sötétebbek

- fogalmazott az IMF vezére, miután a G7-csúcson nem sikerült elérni, hogy a kereskedelmi feszültségek enyhüljenek.

Az IMF 3,9%-os globális növekedést prognosztizál az idei évre és jövőre is, amely alegmagasabb 2011 óra, de a növekedés lassulni fog, ahogy a központi bankok emelik a kamatot, az USA-ban a költségvetési stimulus hatása véget ér és a kínai gazdaság növekedése fokozatosan lassul. Ezekhez a kockázatokhoz adódik hozzá, hogy a kereskedelmi feszültségek is hatással lehetnek a globális növekedésre.