Svájc továbbra sem akarja tömegével beengedni a bolgár és a román munkavállalókat

2018.05.16
Portfolio.hu
Úgy döntött szerdán a svájci kormány, hogy június 1-jétől egy évvel meghosszabbítja annak az intézkedésnek a hatályát, amelynek értelmében korlátozza a Bulgáriából és Romániából érkező munkavállalók számát.


Svájcnak erre a személyek szabad mozgásáról szóló, az Európai Unióval (EU) kötött szerződésének védzáradéka értelmében van lehetősége, amelyet a kormány első ízben 2017 májusában használt ki.

A szerződés értelmében az EU-tagországok állampolgárai megkötések nélkül vállalhatnak munkát és telepedhetnek le az alpesi országban. A záradék ugyanakkor lehetővé teszi Svájc számára, hogy egyoldalúan és korlátozott ideig kvótákat vezessen be bizonyos feltételek mellett, például ha túlságosan sok külföldi munkavállaló érkezne. A bolgár és román munkavállalók a szabad mozgásról szóló megállapodás átmeneti időszakának vége - 2016. június 1-je - óta rendelkeznek teljes körű mozgásszabadsággal az EU-n belül.

2016 júniusa és 2017 májusa között a svájci hatóságok mindössze 996 bolgár vagy román állampolgárnak adták meg a munkavállalói és az ideiglenes tartózkodási engedélyt. A kormány ezt azzal magyarázta, hogy az említett uniós tagországok állampolgárainak száma "egyértelműen átlépte a megállapított küszöbértéket".

A szerdán jóváhagyott hosszabbítás értelmében a svájci hatóságok éves szinten továbbra is legfeljebb 996 embernek adják meg a munkavállalói és az ideiglenes tartózkodási engedélyt. A Svájcban dolgozó bolgár és román állampolgárok leginkább idényjellegű munkákat vállalnak az alpesi országban.
(Címlapkép forrása: Shutterstock)