Szép lassan 320-ig gyengülhet a forint

2018.03.14
Portfolio.hu
Ha az Európai Központi Bank (EKB) elkezdi a lassú szigorítást, akkor az elhozhatja a forint gyengülését is, hiszen az MNB elszántnak tűnik a laza monetáris kondíciók fenntartása mellett - olvasható a Commerzbank legfrissebb elemzésében. Komoly és hirtelen forintgyengülésre nem számítanak a cég szakértői, de 2019 végére 320 körül járhat az euró-forint árfolyam.


2017-ben az eurózóna feldolgozóiparának ugrásszerű növekedése a magyar gazdaság növekedését is felhúzta a korábbi 2% alatti éves ütemről 4%-ra - olvasható a Commerzbank elemzésében. A német bank szakértői négy tényezőt látnak a magyar növekedés mögött:

  • Az uniós források felhasználásának élénkülését.
  • Autóipari cégek tervezett nagyberuházásait.
  • A háztartások fogyasztásának növekedését elsősorban a laza monetáris politikának és a béremeléseknek köszönhetően.
  • A társasági adó 19%-ról 9%-ra csökkentését 2017 januárjától.


Az elemzők szerint a következő időszakban még folytatódhat a magyar gazdaság erőteljes növekedése, középtávon viszont visszatérhet a 2-2,5%-os potenciális ütemhez, ebből a szempontból hasonló lehet a többi régiós országhoz. A bank szakemberei az idén 3,8%-os, majd jövőre 2,8%-os GDP-növekedést várnak Magyarországtól.

Az infláció kapcsán a Commerzbank elemzői hangsúlyozzák, hogy a magyar áremelkedési ütem élénkülésére számítanak 2018-ban, az év végére a jegybanki cél közelébe emelkedhet a pénzromlás üteme, de ezzel együtt sem várnak kamatemelést az MNB-től egészen 2019 végéig. A jegybank egyébként az elemzők szerint továbbra is lazító üzemmódban van különböző nem konvencionális eszközökkel, ráadásul ezek az eszközök akár erősödhetnek is.

A múlt hónapban ugyanis az MNB céljaival szemben a nemzetközi kötvénypiaci hangulat hatására emelkedhet a hosszú magyar hozamok is, így a következő időszakban akár az eszközvásárlási program erősítése vagy kiterjesztése is szóba kerülhet, hogy célt érjenek.


A Commerzbank arra számít, hogy az év első felében szűk sávban 310-312 között maradhat a forint az euróval szemben, majd a második félévben fokozatosan 317-ig gyengülhet a magyar deviza, ahogy az EKB várhatóan fokozatosan kezdi majd leépíteni eszközvásárlásait, vagyis a szigorítás felé indul el óvatosan. Az év végi 317-ről aztán jövőre még jöhet majdnem egy százalékos további forintgyengülés, így 2019 végére 320 körül lehet a jegyzés - teszik hozzá.

Szép lassan 320-ig gyengülhet a forint


Azt az elemzés is kiemeli, hogy nem számolnak hirtelen és jelentős forintgyengüléssel, hiszen a fizetési mérleg többlete továbbra is a GDP 4%-a körül lehet, ami támogatja a forintot. Azt érdemes hozzátenni, hogy a jelenlegi 312 körüli szintről esetlegesen 320-ig emelkedő euró-forint árfolyam kevesebb mint 3%-os forintgyengülést jelentene több mint másfél év alatt, ami egyáltalán nem mondható jelentősnek. Legutóbb egyébként 2016 nyarán volt átmenetileg 320 körül a forint az euróval szemben.

A forint szempontjából kockázatként érzékelik, hogy esetleg tovább romolhat a magyar kormány és az EU viszonya, ez pedig az árfolyamban is hozhat átmeneti volatilitást. Kiemelik, hogy a menekültkvóta mellett további frontok nyíltak ebben a harcban, de annak esélye minimális, hogy például uniós forrásokat vonjanak el Magyarországtól, és ezen keresztül a gazdaság teljesítményére is közvetlen hatással legyenek a viták.

A német bank szakemberei szerint azok után, hogy 2016-ban Magyarország mindhárom nagy hitelminősítőnél kikerült a bóvli kategóriából, idén van esélye egy további felminősítésre, hiszen az S&P és a Fitch is pozitív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra.

A címlapkép forrása: MTI/Balaton József