Szijjártó találkozhat Trump külügyminiszterével

2018.05.17
Portfolio.hu
Szijjártó május végén utazhat Washingtonba Mike Pompeohoz, Megyesy Jenő közben már találkozott is Trump új nemzetbiztonsági tanácsadójával - értesült az Index.


Május végén találkozhat Mike Pompeo nemrég hivatalba lépett amerikai külügyminiszterrel Szijjártó Péter egy hivatalos washingtoni látogatáson, értesült az Index.

Ez jelentős előrelépés lenne a kétoldalú kapcsolatokban, ha valóban sikerül a programot véglegesíteni. Ugyanis nem csak Orbán Viktor miniszterelnököt nem fogadták jó ideje (2001 óta) a Fehér Házban, de ha emlékeink nem csalnak, egy 2012 őszi Martonyi János-Hillary Clinton találkozó óta külügyminiszteri szintű vizit sem volt.

A harmadik Orbán-kormány alatt a magyar diplomácia vezetőjét mindössze államtitkári szinten fogadták csak Washingtonban.

A KKM nem kommentálta az értesülést, de két forrásból is sikerült megerősíttetnie a portálnak, hogy a magyar diplomácia egy május 30-i Szijjártó-Pompeo találkozóval számol. Az amerikai elnök bizalmasának számító Pompeo volt CIA-főigazgatót április végén iktatták be.

Eközben a portál forrásai szerint kedden Donald Trump szintén nemrég kinevezett új nemzetbiztonsági tanácsadójához, John Boltonhoz volt hivatalos Megyesy Jenő, Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója, akit hivatalból Szabó László washingtoni nagykövet is elkísért a találkozóra.

Szijjártó találkozhat Trump külügyminiszterével

Kép és címlapkép forrása: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-jelölt a kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 15-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt