Szokatlan menetelésen van túl a forint

2017.03.20
Portfolio.hu
Sorozatban az ötödik egymást követő kereskedési napon erősödött múlt pénteken a forint az euróval szemben és ezzel idén eddig példátlan sorozatot produkált, így nagy kérdés, hogy ez ma tud-e folytatódni. A forint ugyanis háromhetes csúcsa közelében jár kissé 309 alatt. Az e heti makronaptárunk szerint a fontosabb külföldi piaci események csak a hét második felében várhatók.

Minimális mozgás a forint piacán 2017.03.20 16:22

Hétfőn végig 308 körül mozgott az euró-forint árfolyam, a jegyzések késő délutánra 308,4-ig süllyedtek.

A főbb devizapároknál sem láthattunk nagyobb elmozdulásokat. Az euró 0,1 százalékot erősödött a dollárral szemben, míg a font 0,2 százalékot gyengült a dollárral, és 0,3 százalékot az euróval szemben.

Szokatlan menetelésen van túl a forint 2017.03.20 08:51

Általános fellélegzést váltott ki a feltörekvő piacokon a Fed múlt szerda esti kamatemeléséhez fűzött jegybanki kommentár (nem lesz nagyon intenzív az emelkedés, csak fokozatos), hiszen a dollár esésével párhuzamosan erőre kaptak a feltörekvő piaci fizetőeszközök. Ez olyan jól sikerült a forintnál, hogy múlt héten minden kereskedési napon erősödni tudott, ami idén példátlan és ezzel a forint csaknem háromhetes csúcsra kapaszkodott. Az euróval szembeni jegyzések néhány nap alatt 303,5-ről 308,7-ig jutottak, ma reggel ennek közelében áll a kereskedés a bankközi piacon.

Szokatlan menetelésen van túl a forint

Amint látszik, ezzel közelíti a forint a 307 körüli fontos zónát, ami az utóbbi hónapokban rendre megállította a forint menetelését. Nagy kérdés, hogy most el tud-e egyáltalán idáig jutni az árfolyam.

Szokatlan menetelésen van túl a forint

Amint az alábbi ábrán látszik: a fontosabb régiós devizák közül még nem is a forint erősödött a legnagyobb mértékben az utóbbi hullám során, hanem a török líra és a dél-afrikai rand párosa, a forint pedig a lengyel zlotyval karöltve haladt.

Szokatlan menetelésen van túl a forint

Az egyesek félelmétől várhatóan elmaradó Fed kamatemelési ciklus intenzív dollárgyengülést indított el, az euróval szembeni jegyzések múlt szerda óta 1,06 közeléből 1,08 közelébe ugrottak és amint látszik: itt is közelít az árfolyam egy fontos (ellenállási) zónához (1,08-1,0850 körül).

Szokatlan menetelésen van túl a forint

A dollár újbóli gyengélkedése és a forint menetelése együttesen oda vezetett, hogy a dollár/forint jegyzések 293-ról 287 alá buktak a bankközi piacon. Amint látható: az árfolyam közelíti a tavaly november óta kialakult 285-295 közötti kereskedési sáv alsó szélét.

Szokatlan menetelésen van túl a forint

Címlapkép forrása: MTI/EPA Dan Himbrechts