Tanulsz valamit munka mellett? Az új miniszter nagyon szeretné, hogy tanulj

2018.05.14
Portfolio.hu
Az a cél, hogy minden negyedik ember a munkája során tanuljon is valamit - mondta parlamenti meghallgatásán Palkovics László technológiai és innovációs miniszterjelölt. A leendő tárcavezető szerint fontos a magyar kkv-k hatékonyságának javítása, és a felkészülés az új technológiák térhódítására.


Palkovics László kifejtette: bár a cégek 97 százaléka magyar tulajdonú vállalat, mégis kevesebb hozzáadott értéket állítanak elő, mint a 3 százaléknyi multinacionális cég, ezért a magyar cégek termelékenységének növelését szorgalmazta az innováción és az új technológiák alkalmazásán keresztül. A feladatok közé sorolta a magyar tulajdonú globális értékláncok és magyar márkák építését, ahogy a multicégek megtartását is az országon belül, és esetükben a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek bevonzását, a magyar tulajdonú vállalatok mint lokális partnerek segítségével.

Arra kell törekedni, hogy minden negyedik ember munkája során tanuljon valamit, képezze magát

- hangsúlyozta.

Palkovics László a minisztérium kiemelt területei közé sorolta a mesterséges intelligencia ( AI), a robotizáció, az automatizáció területeit is, és hangsúlyozta, hogy az új technológiák megjelenése a munkaerőpiac átalakulásához vezetnek, azonban nem kiszorítják a munkaerőt, hanem új követelményeket támasztanak.