Teljesen új névvel folytatja a magyar befektetők nagy kedvence

2017.10.11
Portfolio.hu
Még maguknak a privátbankároknak sem volt idejük hozzászokni, hogy néhány hete új névvel, új arculattal megy tovább a Concorde Alapkezelő. A Concorde Értékpapír saját alapkezelőjének elindulásakor világossá vált, hogy a névváltást nem lehet tovább húzni, de hogy a választás miért éppen a HOLD névre esett, arról Bilibók Botond, Szabó László, Móricz Dániel és Cser Tamás beszélt a Portfolio-nak. Persze rákérdeztünk a magyar piac emblematikus szereplőjének jövőbeni terveire, a külföldi terjeszkedésre és azt is elárulták, hogyan esett éppen rájuk a világ legnagyobb állami alapjának a választása.


A HOLD Alapkezelő is képviselteti magát a Portfolio jövő keddi Öngondoskodás 2017 konferenciáján. Ne maradjon le róla!Új név, minden más a régi


Az első félidőt Concorde Alapkezelőként tartottuk, aztán elsötétült a színpad, begördült egy zongora, egy zongoraművész barátunk pedig Debussy Holdfény szonátáját kezdte el játszani. A második félidőt már HOLD-ként folytattuk

- emlékszik vissza Szabó László, a HOLD Alapkezelő társalapítója arra a májusi összejövetelre, ahol tudatták ügyfeleikkel a névváltást.

Az alapkezelő vezetőivel beszélgetve feltűnt, a menedzsmentből nem mindenki tulajdonít olyan óriási jelentőséget a váltásnak, Bilibók Botond vezérigazgató egyáltalán nem tagadta ezt:

A Concorde Alapkezelő és Concorde Értékpapír szétválását követő 3-4. évben az alapkezelő kezelt vagyona jelentősen megnőtt, most 30-40 ezer embernél lehet Concorde alap Magyarországon, amit nagy sikerként könyvelünk el. Innentől kezdve az, hogyan hívnak bennünket, engem nem annyira érdekel és emiatt talán nem is viselt meg annyira ez a névváltás, mint a körülöttem ülőket

- utal itt Bilibók Szabó László mellett Móricz Dánielre, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatójára és partnerére, valamint Cser Tamás vezető portfóliókezelőre és partnerre.

Teljesen új névvel folytatja a magyar befektetők nagy kedvence
Klikk a képre!


Hogy mi volt a névváltás tényleges kiváltó oka?

Mikor 2011-ben megvásároltuk az Alapkezelő többségét, azt gondoltuk, pár év alatt sikerül elmagyarázni a pénzügyi világ szereplőinek és az ügyfeleknek a két cég markáns szétválását, az eltérő tulajdonosi struktúrát és működést. Lehetetlen feladatra vállalkoztunk vagy ügyetlenek voltunk? - ma sem tudom a helyes választ, de a lényeg, hogy nem sikerült. Két hasonló nevű versenyző cég egy adott piacon sok félreértést, bonyodalmat tud okozni, ezt elkerülendő nehéz szívvel a névváltás mellett döntöttünk

- mondja Szabó.

Természetesen rákérdeztünk arra is, hogy most, hogy szabad a Concorde Alapkezelő név, lecsap-e rá a Concorde Értékpapír saját alapkezelőjéhez, de ezt a két társaság - a menedzsment elmondása szerint - korrektül tisztázta:

Mindkét cégnek alapvető érdeke volt, hogy a névhasználat kérdését tisztázza. Logikus és világos helyzetet eredményező megoldás született. Az Alapkezelő felhagy a korábbi név használatával, a Concorde Alapkezelő név pedig a pénzügyi történelem - elnézést az elfogultságért, dicsőséges - lapjaira távozik. Félreértésre adott volna okot, ha a Concorde csoport alapkezelője átvette volna a nevet, így ez a cég továbbra is Accorde néven folytatja a tevékenységét. Mi pedig átköltöztünk a Holdra.


De miért pont HOLD?A szempontok: rövid, könnyen megjegyezhető és ami fontos, angolul is legyen értelme, ráadásul kreatív képzettársításokra is alkalmas.

Nehéz nevet váltani, mert a régi név már szinte beépült a genetikai állományunkba, ráadásul nagyon sok név már foglalt

- mondja Szabó László, hozzátéve, hogy a belső céges ötletbörzén rengeteg névváltozat született az elmúlt hónapokban, többségük valamilyen formában utalt a Concorde névre. Az ilyen áthallásokat azonban szerették volna elkerülni.

A "HOLD" név egyébként már régóta jelen van a társaság életében, a Concorde Hold Alapot még 2011-ben indították útjára, az értékpapírpiaci elemzések szóhasználati "szentháromságának" "Buy-Hold-Sell" egyikét kiválasztva.

Alapvetően hosszú távú befektetők vagyunk, az átlagos forgási sebessége az alapjainknak jóval kisebb, mint a versenytársaké, ráadásul azt szeretnénk, hogy az ügyfelek is sokáig tartsák a papírokat, tehát könnyen tudtunk azonosulni az új névvel

- meséli Szabó László.

Az edukációs szerepet és a befektetések ajánlott időtávon való tartásának fontosságát Cser Tamás is kiemeli, a társaság és több nemzetközi elemzőcég is készített már ilyen jellegű statisztikákat és ezekből kiderül, hogy azok a befektetők, akik többször váltják befektetéseiket egy adott időtávon, átlagosan kisebb, akár évi 6 százalékponttal is alacsonyabb hozamot tudnak zsebre tenni, mint azok, akik az adott időtávon végig tartották befektetéseiket.

A névváltással kapcsolatban egyik vezető sem tart attól, hogy ez negatívan hatna a befektetési alapjaik jövőbeni értékesítésére. A változásról a privátbanki és az intézményi ügyfeleket több csatornán keresztül is értékesítették, a kérdés szerintük inkább az, hogy az ügyfelekkel kapcsolatban álló privátbankárok hogyan tudnak majd alkalmazkodni az új névhez.

Teljesen új névvel folytatja a magyar befektetők nagy kedvence

Cser Tamás, Szabó László, Bilibók Botond, Móricz Dániel

Honnan indult a cég, és hogyan jutott el a névváltásig?A fontosabb mérföldkövek


Az alapkezelő az értékpapír leányaként alakult 1994-ben, kezdetben csak befektetési alapkezeléssel foglalkoztak, 1998-ban viszont az első intézményi mandátumokat is elnyerték. Az intézményi és privát portfóliók vagyonkezelése 2003-ban került át teljesen az alapkezelőhöz.

A társaság szempontjából fontos mérföldkőnek számít, hogy 2006-ban váltja a vezérigazgatói poszton Szabó Lászlót Bilibók Botond, 2007-ben Móricz Dániel, 2009-ben pedig Cser Tamás partnerré válik, és ugyanebben az évben indítják útjára a Zsiday Viktor nevével mára már összenövő Citadella alapot is.

2011-ben 50% fölé emelkedett a menedzsment tulajdonrésze, ezzel a stratégiai irányítás a munkatársak kezébe került.


A névváltás mellett legalább annyira fontos újdonság, hogy a Concorde Értékpapír alapkezelőjének indításával párhuzamosan a társaság saját számlavezetőt indított, Bilibók elmondása szerint részben amiatt, hogy az ügyfelek pénzét ne egy konkurens cégnél tartsák a jövőben. A számlavezető társaság létrehozásához a 2015-ben kirobbant brókerbotrányok igencsak érdekes környezetet teremtettek, így olyan, a hazai piacon egyedülálló megoldást alakítottak ki, ahol az ügyfélszámlák a KELER-nél is nevesítve vannak. Nulláról könnyebb volt egy ilyen formabontó megoldást alkalmazni, ráadásul az ügyfelek és az alapkezelő munkatársai is jobban alszanak - teszi hozzá a vezérigazgató. A HOLD Alapforgalmazó létrehozása az online befektetési jegyértékesítés alapjait is megteremtette a cégnél.

Jövőbeni tervek, piaci meglátásokOnline értékesítés


Bár az alapkezelő már elindult az online értékesítés világában, számításaik szerint ez középtávon is csak kiegészítő lehetőség lesz, miután a magyar befektetési kultúra továbbra is csak gyerekcipőben jár, az emberek 95%-a egy befektetési tanácsadó vagy a privátbankára segítségével dönt befektetési kérdésekben.

Nemrég a bankok még a 100. fiók megnyitását ünnepelték. Mikor lesz az, amikor azt ünneplik, hogy már csak 10 fiókjuk van? Elképesztő mértékben változik a világ, és az a kérdés, hogy ez hogyan fogja átalakítani a pénzügyi közvetítő rendszert

- mondja Bilibók.

Partnerségi rendszer


Stratégiai előnyként élik meg versenytársaikkal szemben, hogy az alapkezelőnél a jól teljesítő munkatársak partnerekké válhatnak. Szabó László elmondása szerint egyelőre nem tervezik, hogy az 50,1%-os részesedésüket tovább növelnék az alapkezelőben, az viszont napirenden van, hogy a tulajdonosi kör a közeljövőben érdemben bővüljön.

Így, hogy tisztázódtak a dolgaink, meg lehet csinálni a partnerségi rendszer bővítését. A múlt év érdekes volt a teljes önállósodás kapcsán, mindenki előtt voltak kérdések, ezek lezajlottak, most önálló névvel, önálló entitással sokkal könnyebben tudunk ezekről a dolgokról beszélni és mindezt meglépni

- mondja a témához kapcsolódóan Szabó László.

Alapkezelői piac


Jó hír a magyar alapkezelői piacnak, hogy a lakossági állampapírok kamatának folyamatos csökkentésével egyre kisebb hozamkülönbséget kell ledolgozniuk a befektetési alapoknak, ez pedig az alapok népszerűségét is növelheti.

Móricz Dániel szerint itt sokkal inkább az egyes ciklusok végét és azok trendjeit kell és érdemes látni: az alacsony kamatok miatt először bankbetétből állampapírba mentek a megtakarítások, most pedig a lakossági állampapírok kamatcsökkentéseivel újra előtérbe kerülhetnek a befektetési alapok.

Az a baj, hogy a ciklus végén nem lesz más, mint a korábbi ciklusok esetén: egyre több pénz kerül kockázatosabb befektetési alapokba, és amikor a legtöbb fájdalmat tudja okozni a piac, akkor fognak a kockázatos eszközök rosszul teljesíteni

- hangsúlyozza. Most viszont nem várható, hogy a hazai bankok között óriási betéti verseny lenne, emiatt a bankbetétekben tartott megtakarítások tartósan elhagyhatják a bankszektort és más értékpapírok felé fordulhatnak.

Teljesen új névvel folytatja a magyar befektetők nagy kedvence


Cser Tamás szerint olyan szempontból is van még tér a hazai befektetési alap piac bővülése előtt, hogy régiós összehasonlításban a magyar piac nagyon kicsi, és ahogy fejlődik az emberek pénzügyi kultúrája, úgy tolódnak majd el egyre inkább a bankbetétektől a befektetési alapok felé a megtakarítások.

Külföldi terjeszkedés


A Concorde/HOLD Alapkezelő nem sokkal a devizaliberalizáció bevezetése után, 2001-ben kötötte első amerikai ügyletét. A következő 15 évben jelentős globális befektetési tapasztalatot is szereztek, ezért elhatározták, hogy teljesítményüket megpróbálják exportálni a nemzetközi piacokra. A külföldi ügyfelek bevonzásánál a kulcs a külföldi track record kiépítése volt, de nagyon sokat segített az alapkezelő külföldi jó megítélésében a norvég állami alap is, amelytől a környező országokban egyedüli alapkezelőként, egy jelentősebb vagyon kezelésére nyertek el mandátumot.

Már azért is megérte az egész kiválasztási folyamatot végigvinni, hogy lássuk, milyen végtelen profizmussal dolgoznak a világ legnagyobb alapkezelőjénél

- meséli Móricz Dániel.

A társaság 2013-ban kapta a vagyonkezelési mandátumot a világ legnagyobb állami alapjától, és bár részleteket nem árulhatnak el a szerződésből, azt azért mosolyogva megjegyzik, hogy 1000 milliárd dollárnál "némileg" kevesebb pénzről van szó - a norvég állami alap teljes kezelt vagyonára utalva ezzel.

Meséltek a vezetők a kiválasztási folyamatról is. Hangsúlyozták, hogy itt nem egy bürokratikus intézményi ügyfélről van szó, ahol 80 bizottság dönt arról, ki legyen a vagyonkezelő.

Nézték a múltbeli teljesítményünket is, idejöttek, és meg szerették volna azt érteni, hogy mi lehet a teljesítmény mögött. Meg akarták érteni, hogyan gondolkodunk, hogyan fektetünk be, miért választunk ki bizonyos vállalatokat. Elég hosszú, többfordulós folyamat volt

- emlékszik vissza Cser Tamás. Arra, hogy mennyire voltak hatékonyak, Móricz Dániel példát is mondott:

Jött kedden egy e-mail, hogy pénteken idejönnének, ezzel és ezzel szeretnének találkozni 9-től délig. Mi a szokásos vendégszeretettel vártuk őket, kiraktunk pogácsát az asztalra, ahhoz sosem nyúltak, de egyesével találkoztak mindenkivel. Dolgozik náluk egy nagyon profi kiválasztó szakember, aki olyan kérdéseket tud feltenni, hogy tényleg megdolgoztatja az embert. És ami fontos, jött vele egy portfóliókezelő is, akivel valóban a szakmai részletekről lehetett beszélgetni. Jellemző, hogy üzleti ügyben még soha nem voltunk Norvégiában. Nincs kecmec, udvarlás, csak kőkemény profizmus.


Ezek tényleg ismerik a bizniszt, nagyon jó kérdéseket tettek fel - mondja Szabó László, hozzátéve, hogy még ők maguk is megdöbbentek, hogy a kiválasztás idején valamivel több mint 600 milliárd dollárt kezeltek az alapnál és az egész szervezetben csak 273-an dolgoztak.

Mindezt úgy, hogy több mint 8000 amerikai vállalatban volt tulajdonrészük. Egészen elképesztő

-meséli.