Terv alatt adott el kincstárjegyeket az adósságkezelő

2018.08.09
Portfolio.hu
Hozamváltozás nélkül értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján. Ugyanakkor terv alatt vont be forrást az adósságkezelő.


Az ÁKK 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre diszkont kincstárjegyet. Az elsődleges forgalmazók 39,36 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot, amiből az ÁKK csökkentett értékesítéssel, 26 milliárd forintot fogadott el.

Terv alatt adott el kincstárjegyeket az adósságkezelő


Az aukciós átlaghozam 0,52 százalék volt, azonos az előző aukción kialakult átlaghozammal és 8 bázisponttal magasabb a szerdai 0,44 százalékos másodpiaci referenciahozamnál.

Az ÁKK az elmúlt időszakban rendszeresen értékesít terv alatt kincstárjegyeket/kötvényeket, akkor is, ha megfelelő kereslet mutatkozik a papírok iránt. E mögött minden bizonnyal az a húzódik meg, hogy az adósságkezelő amennyire csak lehet, el akarja kerülni a hozamok emelkedését.


A 12 hónapos dkj aukciós hozama az év elején mínusz 0,01 százalék, 2017 elején 0,26 százalék volt, 2016 elején pedig 0,93 százalék.

A 12 hónapos diszkont kincstárjeggyel együtt piacra vitt 5 éves, változó kamatozású kötvényből az eredetileg meghirdetett 6 milliárd forint helyett 8,5 milliárd forintért értékesített kötvényeket az ÁKK, miután az elsődleges forgalmazóktól 14,79 milliárd forint értékű ajánlat érkezett.