Több pénz állhat a házhoz a nyugdíjasoknak

2018.03.14
Portfolio.hu
Az országgyűlés elé terjesztett friss javaslat kötelezővé tenné a nettó árbevétel 85 százalékának szétosztását a nyugdíjas-szövetkezeti tagok között. Ez a kisebb, frissen alakult szövetkezetek egy részénél fenntartási gondokat okozhat - írja a Magyar Nemzet.


Amennyiben növelnék a kötelezően szétosztandó összeget, az akár 20% körüli emelkedést is jelenthet a szövetkezeti keretekben dolgozó nyugdíjasok számára. A Magyar Nemzetinek nyilatkozó piaci szereplő ugyanis azt jelezte, hogy az általuk alkalmazott kifizetési arány szerint 70 százalékot juttatnak a dolgozónak, harminc százalékból pedig fenntartják a szövetkezetet, illetve közös programokat szerveznek a tagság részére.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) vezetője, Némethné Jankovics Györgyi arról is beszélt, hogy a mostani javaslat által támasztott szigorúbb feltétel könnyebben megugorható az iskolaszövetkezeteknek, amelyek hosszabb ideje működnek, s mindössze egy újabb "lábat" növesztettek, amikor nyugdíjas-szövetkezet alapításába vágtak. Ezeknek ugyanis van megfelelő pénzügyi hátterük, jól működő könyvelési rendszerük, s nem jelent különösebb pluszköltséget a bérek számfejtése, illetve az új ágazat működtetése - írja a Magyar Nemzeti.

Az indoklás szerint egyébként azért vált szükségessé a változtatás, mert a nyugdíjas-szövetkezetekben valamennyi tagnak a személyes közreműködése arányában kell jövedelemhez jutnia. Az arányt a módosítás készítői 85 százalékban látják megfelelőnek.