Történelmet írt Magyarország, 40 éve nem volt ilyen alacsony a devizaadósság

2018.06.12
Portfolio.hu
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tegnapi nappal teljesítette a 2018-ban esedékes devizakötvény törlesztési kötelezettségeit, és a devizakötvények törlesztésével az államadósság deviza-részaránya az év végére tervezett 20%-os érték alá csökkent.


Az ÁKK teljes mennyiségben törlesztette a nemzetközi piacon kibocsátott devizakötvények idei évre eső lejáratait. A februárban lejárt 369 millió dollár és a tegnapi 1288 millió euró összegű devizatörlesztést forint kibocsátásokból fedezte az adósságkezelő - közölte az ÁKK.

Történelmet írt Magyarország, 40 éve nem volt ilyen alacsony a devizaadósság


A devizaadósság részaránya 20% alá csökkent, így teljesült a 2018. évi finanszírozási tervben szereplő 20% alatti cél. Az év hátralévő részében már csak belföldi devizakötvény lejárat esedékes összesen 244 millió euró értékben.

Az államadósság devizaaránya 2010-ben még 50%-os volt, vagyis az elmúlt években jelentős előrehaladás történt a devizaadósság csökkentésében. A kormány nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben belföldi forrásokból finanszírozza az adósságot. Ennek eredményeképpen jelentősen csökkent Magyarország sérülékenysége. Az ÁKK korábbi jelzései alapján azt mondhatjuk, hogy az adósság devizaaránya több mint 40 éves mélypontra esett.