Történelmi csúcson az euró támogatottsága

2017.12.07
Portfolio.hu
A 2002-es fizikai bevezetése óta nem volt még ilyen magas az eurót használó 19 tagállam lakossága körében az euró támogatottsága, mint most (64%), de a litvánok, olaszok és ciprusiak még most is megdöbbentően pesszimisták a közös pénzzel kapcsolatban - derült ki az Eurobarométer szerdán nyilvánosságra hozott felméréséből. A történelmi csúcs és a gazdasági fellendülés lényeges hivatkozási alap volt a tegnapi brüsszeli bejelentések során arra, hogy most kell lépni az integráció mélyítésében, noha az elmúlt években csökkent a gazdaságpolitikai koordináció fokozását támogatók aránya. A szlovákok és a szlovénok döntő része szerint egyébként jót tesz az euró az EU-nak, de közben csak a lakosság töredéke érzi ettől jobban európainak magát. Közben eléggé látványos az az összefüggés, hogy ha kedvezőek a gazdasági folyamatok, akkor hirtelen optimistábban ítélik meg az emberek az eurót is.


Idén ősszel több, mint 17 ezer embert kérdeztek meg az eurót használó 19 tagállamban az euróval és a reformok szükségességével kapcsolatban és a december 6-án közzétett felmérésből többek között az derült ki, hogy a tavaly év eleji 56%-ról mostanra 64%-ra ugrott az eurót összességében támogató emberek aránya.

Történelmi csúcson az euró támogatottsága
Klikk a képre!


Ha rövidebb idősort vizsgálunk és hozzátesszük azt is, hogy az egyéb válaszok aránya hogyan alakult, akkor jól látszik, hogy a bizonytalanok és azok aránya, akik nem tudnak válaszolni, stabilan 10% körül maradt, az eurót rossz dolognak tartók aránya pedig csökkent az évek során.

Történelmi csúcson az euró támogatottsága
Klikk a képre!


Ha az egyes eurózóna tagállamok körében külön is megnézzük az euró támogatottságát, illetve elutasítottságát, nagyfokú különbségeket látunk.
A legnagyobb támogatottság az írek, luxemburgiak és a németek körében azonosítható (piros kerettel), míg a leginkább pesszimisták (ráadásul 6%-ponttal csökkent a támogatottság) a litvánok 36%-kal, az olaszok (45%) és a ciprusiak (48%).

Történelmi csúcson az euró támogatottsága
Klikk a képre!


A felmérés készítői kicsit módosítva is feltették az euró támogatottságával kapcsolatos kérdést. Arra is kíváncsiak voltak, hogy az egyes eurózóna tagállamok lakossága mit gondol arról, hogy az euró jót tesz-e az EU-nak, vagy sem. Itt is történelmi csúcs jött ki (74%) a pozitív válaszok arányánál a felmérés idősorában.

Történelmi csúcson az euró támogatottsága
Klikk a képre!


Ha ugyanezt a kérdést tagállamonként külön is megnézzük, azt találjuk, hogy az írek és a luxemburgiak itt is vezetik az optimisták rangsorát 86-86%-kal, de a harmadik helyre a spanyolok kerültek 80%-kal.
A negyedik-ötödik helyen pedig a szlovák-szlovén páros látható 79%-kal, azaz a térségünkbeli két ország lakosságának döntő többsége szerint jó az egész EU-nak, hogy van euró.

Történelmi csúcson az euró támogatottsága
Klikk a képre!


Arra az identitást firtató kérdésre is kitért a felmérés: attól, hogy az adott tagállam bevezette az eurót, jobban európainak érzik-e magukat a tagállam lakosai. Az emberek 70%-a még mindig úgy látja, hogy semmi sem változott ebből a szempontból a pénzcserével, igaz ez a felmérés 10 éves idősorában a legalacsonyabb arányt jelenti. Ezzel párhuzamosan a legmagasabbra nőtt azok aránya (27%-ra), akik jobban európainak érzik magukat attól, hogy országuk bevezette az eurót.

Történelmi csúcson az euró támogatottsága
Klikk a képre!


Ugyanezt a kérdést a fizetési övezet tagállamainak szintjére lebontva szintén nagy különbségek látszanak. Míg ugyanis a máltaiak 43%-a jobban európainak érzi magát az euróbevezetéssel, addig a szlovéneknek csak a 31%-a, a szlovákoknak a 23%-a, a görögöknek pedig csak a 17%-a gondolkodik így.
Miközben tehát a térségünkben a szlovákok és a szlovénok döntő többsége szerint jót tesz az Európai Uniónak az euró, addig önmagában nem a pénzcserétől tartják magukat jobban európainak.
Ez érdekes adalék lehet a magyarországi euróbevezetési vitához is, amelyben olykor a pénzcserét támogató érvek között az a motívum is felbukkan, hogy ezzel végleg Európához tartozna Magyarország, visszavonhatatlanul elköteleződne, azaz indirekt jobban kifejeződne az identitásunkban is az európaiságunk.

Történelmi csúcson az euró támogatottsága
Klikk a képre!


Érdemes egyébként megjegyezni, hogy a gazdasági ciklusokkal (pl. fellendülés idején, csökkenő munkanélküliség és javuló jövedelmi helyzet mellett), illetve az euró válságáról szóló híráramlással erősen összefügg, hogy az eurózóna átlaga szintjén az emberek véleménye hogyan alakul az euróról. A Gazdasági és Monetáris Unió mélyítéséről, a tervezett reformokról szóló tegnapi brüsszeli bejelentések során kiadtak egy összefoglalót az eurózóna főbb gazdasági folyamatairól is, amely látványos ábrákon keresztül mutatja be, hogy a különböző főbb gazdasági mutatók terén milyen javulás látszik.

Ha ezeket az ábrákat képzeletben összerakjuk azzal, hogy mikor nőtt meg az euró támogatottsága (2004-2006 között) és mikor esett (2007-2008-ban, a válság alatt), akkor jól látszik a ciklusok és a támogatottság közötti együttmozgás. Amint látható, a munkanélküliségi ráta 2008-ban, a válság kitörésének hatására hirtelen jelentősen ugrott mind az eurózónában (itt ráadásul jobban), mind az azon kívüli tagállamokban, de már évek óta határozott csökkenő trendet mutat és 8 éves mélypontra süllyedt. Ez azonban még mindig nem elegendő, részben amiatt, mert a fiatalkori munkanélküliségi ráta egyes dél-európai államokban még mindig 20% körül, vagy afelett jár számos körzetben.

Történelmi csúcson az euró támogatottsága
Klikk a képre!


A fentivel párhuzamosan a foglalkoztatottsági ráta meredeken emelkedett az elmúlt években és ahogy az ábra is megjegyzi: egyes fizetési övezeten kívüli tagállamokban a foglalkoztatottsági ráta az egész EU-ban a legmagasabb.

Történelmi csúcson az euró támogatottsága
Klikk a képre!


Részben emiatt, részben az eurózónán kívüli tagállamokba áramló több felzárkóztatási forrással is összefügg az, hogy a zónán kívüli tagállamokban az egy főre jutó jövedelem szintje kicsit dinamikusabban zárkózik fel az eurózóna átlagához.

Történelmi csúcson az euró támogatottsága
Klikk a képre!


A fentiekben tehát azt láttuk, hogy az euró támogatottsága történelmi csúcsra ért és határozott gazdasági fellendülés van, így jórészt ezekre is hivatkozik az Európai Bizottság akkor, amikor tegnap közzétette javaslatait az integráció mélyítésére, az euró válságokkal szembeni ellenálló képességének erősítésére. Közben azonban elég érdekes, hogy az elmúlt években most a legalacsonyabb azok aránya (67%-on stagnált), akik szerint erősíteni kellene a fizetési övezeten belüli gazdaságpolitikai, beleértve a költségvetési politikai, koordinációt. A legkevésbé az észetek (34%), finnek (35%) és litvánok körében lelkesek a szorosabb koordinációval kapcsolatban. Egy másik kérdésre adott válasz szerint egyébként az eurózóna átlagában az emberek 23%-ra szerint erősebb a koordináció (ez az arány tavaly még 18%-os volt).

Történelmi csúcson az euró támogatottsága
Klikk a képre!


Azt azonban nem lehet mondani, hogy az emberek általánosságban elutasítanák a tagállamaikban a reformokat: az eurózóna átlagában az emberek 79% ért egyet azzal, hogy a saját országában jelentős reformokra van szükség a versenyképesség fokozásához, és 75% szerint a mostani jó időkben többet kellene "félretennie" a kormánynak az öregedő társadalomból fakadó költségvetési kihívásokra. Közben azonban csak az emberek 24%-a támogatja a nyugdíjrendszer egyensúly felé elmozdítása kérdésében a korhatár emelését.

Történelmi csúcson az euró támogatottsága
Klikk a képre!Címlapkép forrása: Daniel Roland, AFP Fotó