További lépésekkel kényezteti a kormány a családokat

2018.09.13
Portfolio.hu
A kormány tárgyalt a demográfiai folyamatokról, a következő hónapokban további lépésekkel támogatjuk majd a gyermeket nevelőket - jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: lesznek olyan lépések, melyek már januártól életbe lépnek, de előtte nemzeti konzultációt tartanak a családtámogatásokról.


A kormány szerint semmilyen jelentést nem fogadtak el tegnapA magyar kormány úgy tekint a tegnapi döntésre, hogy az Európai parlament nem fogadta el a szabályok szerint a Sargentini-jelentést, ezért a jogvita lezárásáig ennek nem is lehet semmilyen további következménye - mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: hétfőn tartanak EU-s kormányülést, ahol a lehetséges jogi válaszokról is tárgyalhatnak.

"A jövő évi EP-választás először ad majd lehetőséget az állampolgároknak arra, hogy a migráció ügyében állást foglalhassanak, reméli a kormány, hogy erőteljes elmozdulás lesz a bevándorlás-ellenes tábor javára" - mondta Gulyás.

A szavazás módját már a voksolás előtt is viták övezték. A magyar kormány a tartózkodó szavazatokat is leadott szavazatoknak szerette volna betudni, így ugyanis nagyobb lett volna az esély, hogy a leadott szavazatokon belül nincs meg a kétharmad a jelentés elfogadására. A tényadatok szerint ha a 48 tartózkodó szavazatot is beszámították volna, akkor a 448 igen szavazat nem érte volna el a kétharmadot, így valóban elbukott volna a jelentés elfogadása. A vita miatt Antonio Tajani EP-elnök a kérdésben még a szavazás előtt kikérte a parlament jogi szakszolgálatának állásfoglalását. A szakszolgálat ezt a számítási gyakorlatot rendben lévőnek találta. Ez a számítási mód egyébként nem új, 1979 óta az a gyakorlat az Európai Parlamentben, hogy a tartózkodások nem számítanak leadott szavazatnak, kiemelt ügyek esetén sem.


Alapítványhoz kerül a CorvinusA kormány arról is döntött, hogy 2019 július elsejétől a Budapesti Corvinus Egyetem működtetését egy állami alapítású alapítvány veszi át, így közfenntartású egyetem lesz. Emiatt a fenntartói jogok az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerülnek - ismertette a miniszter.

Gulyás Gergely szerint a lépés célja, hogy a Corvinus hosszú távú fenntarthatósága biztosítható legyen, ezért a kormány "jelentős részvényvagyont" bocsát majd az alapítvány rendelkezésére, amit csak az egyetem fejlesztésére fordíthat. Azt remélik, hogy szabadabb működéssel a Corvinus rövid időn belül a világ 200 legjobb egyeteme közé tud kerülni, erősebb nyelvi oktatással értékesebb diplomát tud majd kiadni.


Jön az új nemzeti konzultációA tegnapi kormányülés napirendjén volt a demográfiai helyzet is, Gulyás Gergely szerint Európában jelenleg Magyarország költi a legtöbbet, a költségvetés 5%-át családtámogatásra, aminek köszönhetően a termékenységi ráta 1,23-ról 1,5-re emelkedett az utóbbi években. Ez azonban még mindig messze van a természetes reprodukciótól, ezért a cél érdekében olyan döntéseket hoznak a következő hónapokban, melyek tovább támogatják a családokat.

Bizonyos lépések már januártól életbe léphetnek, mások a ciklus végéig körvonalazódhatnak. Mindezek előtt azonban a kormány új nemzeti konzultációt indít a családtámogatásról, a miniszter szerint ez októberben indulhat el, hogy még a lépések életbe lépése előtt legyen eredménye.

Ömlik majd a pénz a falvakbaA jövő évi költségvetés általános tartalékából 150 milliárd forintot a Magyar Falu Programra fordítunk majd, ha nem lesz semmilyen rendkívüli esemény, akkor ez nem okoz gondot, mivel nagy a tartalék. Emellett a tíznapos autópálya-matrica árának emelése után az útalapból is juthat pénz a programra.

Gulyás Gergely szerint a kormány ősszel szeretné elfogadni a teljes magyar Falu Programot, melynek része lehet egy falusi csok is, amiről egyelőre nincs döntés, de remélhetőleg januártól bevezethetik.

Jön a nyugdíjprémiumA kormány tárgyalt arról is, hogy az első két negyedév alapján szinte biztosan 3,5% felett lesz az idei gazdasági növekedés, ezért biztosan kijelenthető, hogy lesz nyugdíjprémium, amit a törvény ír elő.

Átvilágítják a kórházak gazdálkodásátJelenleg zajlik egy vizsgálat a kórházak gazdálkodásával kapcsolatban - mondta Gulyás. Szerinte lehet, hogy több pénzre van szükség, de először tisztán akarnak látni, még az idén teljes képet akarnak kapni a kórházak gazdálkodásáról. Az viszont már most látszik, hogy nagyok a különbségek az egyes kórházak gazdálkodása között - tette hozzá a miniszter.