Trump: tudom, hogy rendkívüli lépésre készül Kim Dzsong Un

2018.06.10
Portfolio.hu
"Van esélyünk egy Észak-Korea és a világ számára igazán csodálatos eredményre. Egészen biztos, hogy izgalmas nap lesz, és tudom, hogy Kim Dzsong Un keményen fog dolgozni, hogy olyasvalamit tegyen, amit korábban nagyon ritkán tett" - ezt a Twitter-bejegyzést tette közzé még útban Szingapúr felé az elnöki gépen Donald Trump.


Aztán az amerikai elnök Szingapúrba érkezve kijelentette a Fox televíziónak, hogy "nagyon jó érzései" vannak a Kim Dzsong Unnal tartandó csúcstalálkozójával kapcsolatban és a világ szerinte "izgalmas napnak" néz elébe. Szingapúrba érkezve az amerikai elnök kérdésére válaszolva hangsúlyozta: "jó érzései vannak" a történelmi csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Trump a hétvégén többször is optimizmusának adott hangot a Kim Dzsong Unnal várható találkozóját illetően. Még szombaton újságíróknak azt mondta "a szó legszorosabb értelmében ismeretlen a terület, de igazán bizakodó vagyok". Hangsúlyozta, hogy meglátása szerint az észak-koreai vezető
valami nagyszerű dolgot akar tenni a népéért, és most itt van ez a lehetőség, de ez a lehetőség még egyszer nem lesz meg.
Az elnök egyértelművé tette, hogy nagy a tét, bár leszögezte azt is: "Észak-Korea fantasztikus hely lesz", ha a vezetője helyes döntéseket hoz. "Egyszeri alkalom, és szerintem nagyon jól alakul majd minden" - idézte őt a Fox televízió.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője azt nyilatkozta újságíróknak: Kim Dzsong Un személyesen biztosította őt arról, hogy fel akarja számolni a Koreai-félszigeten lévő atomfegyvereket. A Fehér Ház egyébként ezt jelölte meg a csúcstalálkozó fő célkitűzéseként.