Trump egy tollvonással oldja meg elnöksége legnagyobb baját

2017.10.12
Portfolio.hu
Donald Trump elnöki rendeletet írt alá csütörtökön, melynek segítségével meggyengítheti az előző elnök nevével fémjelzett Obamacare rendszert. Mindezt azok után, hogy a törvényhozásban nem érvényesült az USA elnökének akarata.


Előkészítette Trump az Obamacare leváltását - így is lehet értelmezni a csütörtöki elnöki rendeletet. Miután az Egyesült Államok elnöke sorozatosan kudarcot vallott abban, hogy keresztülvigye akaratát a törvényhozáson az egészségügyi rendszer finanszírozásának átalakításában, csütörtökön elnöki rendeletet hozott.

A dokumentum feladatául adja a munkaügyi, a pénzügyi és az emberi erőforrások minisztériumának, hogy dolgozza ki azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé tesznek az Obamacare-ben rögzített biztosítási formáktól eltérő egészségbiztosításokat is.

A rendelet értelmében lazítanak a kisvállalkozások egészségbiztosítási terveinek kínálatát szabályozó intézkedéseken és változnak a rövid távú egészségbiztosítási tervekre való szerződés szabályai is. A CNBC értelmezése szerint ezek a rövid távú tervek olcsóbbak lesznek és kevésbé átfogóak, mint az Obamacare egészségügyi biztosítási tervei.

Az aláíró ünnepségen Trump úgy fogalmazott, hogy ez az első lépés annak érdekében, hogy milliók könnyebbüljenek meg az Obamacare alól. Egyszerre biztosít egészségügyi ellátást, választást és versenyt az egész országban - jelentette ki.

Várakozásai szerint milliók fogják ezt az utat választani és nagyon boldogok lesznek ettől.

Egyes gyorselemzések azonban arra mutatnak rá, hogy a rendeletnek nem lesz lényeges hatása az ország egészségbiztosítási rendszerére, miután az Obamacare következő szerződési időszaka már a következő hónapban indul.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy ez az elnöki rendelet csak az első volt a sorban, amivel az Obamacare-t a háttérbe akarja szorítani Trump.

Trump egy tollvonással oldja meg elnöksége legnagyobb baját

Kép és címlapkép forrása: MANDEL NGAN / AFP