Trump elrendelte a dolgozói vízumprogram felülvizsgálatát

2017.04.19
Portfolio.hu
Donald Trump amerikai elnök elrendelte a jól képzett külföldiek Egyesült Államokba vonzását elősegítő munkavállalási vízumok programjának felülvizsgálatát, mert azt szeretné, hogy az amerikai cégek elsősorban amerikai munkaerőt alkalmazzanak.


Az elnök felhívta az ilyen vízumot külföldi munkavállalói számára rendszeresen kérő technológiai, illetve a munkaerő-kihelyezést alkalmazó cégek figyelmét arra, hogy változások várhatók a vízumprogramban.

Trump kedden, azon választási ígérete keretében írta alá a H-1B jelű vízummal kapcsolatos rendeletét, hogy politikájában minden szempontból az Egyesült Államokat helyezi majd az első helyre. A Reuters hírügynökség szerint a rendelet több szempontból homályos, de a Fehér Ház sajtótájékoztatóján elmondottak és a rendeletet ismertető írásos anyag tartalmazta a fő célokat.

Az elnök tanácsadói elmondták, hogy az egyik cél a vízumlottó megszüntetése, és helyette egy olyan programot vezetnének be, amelyben csak jól képzett külföldi munkavállalók kaphatnának ilyen vízumot. Évek óta már indiaiak kapnak a legtöbben ebből az engedélyfajtából.

A változás leginkább azokat a Szilícium-völgybeli cégeket érintené, amelyek több ezer mérnököt és programozót alkalmaznak.


Egyelőre egyik cég sem reagált a Reuters kérésére, hogy mondjanak véleményt.

Trump emellett elrendelte az amerikai cégeknek előnyt biztosító kormányzati közbeszerzési program vizsgálatát olyan szempontból, hogy valóban az amerikai vállalkozások vannak-e előnyben, különösen az acéliparban.

Trump elnökségéből hamarosan eltelik a végrehajtó hatalmaknál általában kritikusnak tekintett első száz nap, és a Reuters szerint az elnök törvényalkotói tevékenysége eddig nem jelentős. Az általa kezdeményezett törvények még a kongresszus előtt vannak, ezért Trump eddig erőteljesen alkalmazta a rendeletalkotást. Azt nem lehet tudni, hogy a most aláírt rendeleteknek lesz-e gyors hatása. A közbeszerzési rendszerről szóló határozat még csak tartalmaz határidőket, de a vízumprogramról szóló nem.

A jelenlegi H-1B jelű vízum bírálói azt mondják, hogy a vízumlottóban évente kisorsolt 65 ezer vízumra a munkaerő-kihelyezést alkalmazó cégek rengeteg pályázatot adnak be, és ebből kifolyólag sokat el is nyernek, de az elnyert vízumokat kevésbé jól fizetett állások betöltésére használják, így jórészt az amerikaiak munkalehetőségét veszik el, és nem az amerikaiakkal nehezen betölthető, különleges képességeket igénylő állásokba toboroznak külföldi munkaerőt. A kormány a vízumlottón felül évente véletlenszerűen kioszt 20 ezer vízumot diák-munkavállalóknak.