Trump meghátrál Észak-Korea elől? Távolodik a flotta a félsziget partjaitól

2017.04.19
Portfolio.hu
  • Donald Trump az észak-koreai konfliktus durvulása miatt nemrég elrendelte egy amerikai anyahajó és kíséretének térségbe vezénylését.
  • A hadihajók azonban az elmúlt hetekben pont az ellenkező irányba haladtak.
  • Haditengerészeti tisztek nyilatkozatai alapján nem üres fenyegetésről van szó, csak egy hadgyakorlat miatt kellett egy kis kitérőt tenniük.


Az utóbbi hetekben nagyon eldurvult az észak-koreai helyzet, az Egyesült Államokkal nyílt fenyegetőzésekbe kezdtek, legutóbb pedig az észak-koreai külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy folytatni fogják a rakétateszteket, és ha az USA bármilyen módon beavatkozik, az totális háborút vonhat magával.Donald Trump a közelmúltban bejelentette, hogy a rakétatesztek általi fenyegetés miatt - erődemonstráció céljával - a Koreai-félszigethez küldi az amerikai flotta egy egységét, élén a USS Carl Vinson anyahajóval
. Hiába adta hírül az amerikai haditengerészet, hogy Trump döntésének megfelelően a térségbe vezénylik a hadihajókat, a bárki számára hozzáférhető adatok szerint az egység az elmúlt hetekben pontosan az ellenkező irányba, a félsziget felől az Indiai-óceán felé tartott.

Trump meghátrál Észak-Korea elől? Távolodik a flotta a félsziget partjaitól

A USS Carl Vinson anyahajó áthalad a Szunda-szoroson,
az Indiai-óceán irányába.

Emiatt koreai szakértők közül egyre többen kezdték el megkérdőjelezni az Egyesült Államok elkötelezettségét, miszerint nem csak üres szavakról volt szó, amikor arról beszéltek, hogy mindenképp megakadályozzák Észak-Korea nukleáris fegyverhez jutását.

Ha üres fenyegetéseket dobálsz a másik fejéhez, azzal csak aláásod a politikai hitelességedet.

- fogalmazott egy Reutersnek nyilatkozó szakértő.

Haditengerészeti tisztek elmondása szerint a félszigethez rendelt repülőgép-hordozó és kísérete egy Ausztráliával közös hadgyakorlat miatt ment az Indiai-óceán irányába, hamarosan azonban az amerikai elnök által megjelölt cél felé veszi az irányt, vagyis szó sincs arról, hogy az elnök meggondolta magát.