Trumpnak elege lett: Amerika keményen nekimenne a kínaiaknak

2018.03.14
Portfolio.hu
Donald Trump újabb vámok kivetését tervezi: ezúttal a kínai technológiai és telekommunikációs szektor a célpont. Becslések szerint mintegy 60 milliárd dollárnyi kínai importot érintene az intézkedés, amennyiben megvalósul.


A Reuters hírügynökségnek három, a kormányhoz közel álló forrás nyilatkozott névtelenül a témában. Egyikük szerint a vám kivetésének apropója a Kínával kapcsolatban sokszor felemlegetett kritika, miszerint az ország rendszeresen megsérti a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szellemi tulajdonjogokra és a technológiai transzferekre vonatkozó szabályait, mivel nem lép fel elég hatékonyan a termékhamisítás ellen. Emiatt folyamatban van egy amerikai vizsgálat, ami hamarosan lezárulhat, a tervek szerint pedig vámok kivetését vonhatja magával.

Az intézkedések a kínai technológiai és telekommunikációs szektorra irányulnának, de az egyik forrás szerint nem kizárt, hogy a bővebb listán akár 100 termék is szerepelhet majd. Összesen 60 milliárd dollárnyi import lehet érintett.


Trumpnak és az amerikai kormánynak konkrétan az problémája, hogy a kínai szabályok értelmében külföldi vállalatok csak akkor hozhatnak létre helyi leányvállalatot, hogy az országban működhessenek, ha egy kínai céggel társulnak. Ennek keretében azonban a külföldi cégeknek meg kell osztaniuk technológiai titkaikat, amelyek aztán a nem megfelelő szellemi tulajdonjog védelem miatt könnyebben közkinccsé válhatnak, így lemásolhatóak lesznek.

Az amerikai elnök az új vámok kivetése mellett azt is tervezi, hogy nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva megnehezíti majd a kínai vállalatoknak az Egyesült Államokba történő befektetését. Ezzel kapcsolatban azonban konkrét részletek egyelőre nem ismertek.(Címlapkép forrása: Olivier Douliery / Afp)