Üdvözlet Aligáról - Weiler Péter kiállítása

2017.09.11
Portfolio.hu
A nyárnak ugyan vége van, de nem a Godot Galériában! Ott ugyanis szeptember 13-án nyílik Weiler Péter kiállítása, Üdvözlet Aligáról címen. A tárlat azonban nemcsak a leköszönő nyár miatt kelthet nosztalgikus érzéseket bennünk, hanem azért is, mert a festmények visszarepítenek minket a 70-es 80-as évek balatoni atmoszférájába.


Üdvözlet Aligáról - Weiler Péter kiállítása
Weiler Péter képeit meglátjuk, és meg is értjük, hiszen rólunk szólnak. Vannak akik saját emlékeikkel vethetik össze a műveket, mások pedig a szülők, nagyszülők elbeszélései, valamint irodalmi és filmes élmények alapján rakhatják össze a képet.

Az aligai festménysorozat központi szereplője Kádár János és az őt körülvevő politikai elit, amelynek tagjai szívesen ütötték el az időt a magyar tengernél, a külvilágtól elzárt Bauhaus-villában. Frappáns képeken jelenik meg ez a belterjes, mendemondákból ismert világ, a főtitkár hol krumplilevest eszik, hol a Liget makettjét szemrevételezi, Fidel Castro pedig kísérleti 3D vetítésen vesz részt.

Üdvözlet Aligáról - Weiler Péter kiállítása
A pártüdülő falain túl nyaral a nép. A hétköznapi nyaralók dinnyét vagy lángost esznek, járó motorú trabant mellett horgásznak a tó jegén. (Utóbbi motívum a közelmúltból is sokaknak ismerős lehet.) A kontraszt jól érzékelhető, olyan, mintha Aligán két világ létezett volna párhuzamosan.

Üdvözlet Aligáról - Weiler Péter kiállítása
A két világ ironikus és abszurdba hajló keveredése teszi igazán izgalmassá a tárlatot, amely a nosztalgiázni vágyóknak és a képzőművészet szerelmeseinek egyaránt ajánlható.

Weiler Péter tanulmányait a The Art Institute of Philadelphia-n és az International Business School Budapest-en végezte. 2008-ban jelent meg a Márai-véletlen című regénye. Közéleti performanszairól is ismert.

A kiállítást Gothár Péter nyitja meg szeptember 13-án 19 órakor.

A tárlat a Godot Galériában október 14-éig tekinthető meg.

Szerző: műtárgy.com