Úgy esett vissza az építőipar, hogy semmi okunk szomorkodni

2017.11.13
Portfolio.hu
Szeptemberben az építőipari termelés volumene 3,8%-kal elmaradt az előző havi szinttől, ami első pillantásra szokatlanul nagy visszaesésnek tűnhet. Ugyanakkor szó sincs az ágazati teljesítmény valódi visszaeséséről: a csökkenés ugyanis az augusztusi közel 10(!) százalékos bővülést követte. Vagyis az ősz eleji minimális korrekció igazából egyáltalán nem törte meg a látványosan emelkedő trendet. A kis súlyú ágazat érdemben hozzájárulhatott a 3. negyedéves GDP-bővüléshez (erről holnap jelenik meg az első becslés), és a rendelési adatok a termelés további felfutását ígérik.


Az építőipari teljesítmény 2016 elején zuhant egy nagyot, ahogy az ágazatból eltűntek az uniós támogatásokra alapozott állami megrendelések. Ezután az új költségvetési ciklus felfutásával gyors felkapaszkodás következett, az ágazat teljesítménye nyár elejére elérte a 2015-ös szintet. A növekedés azóta is töretlen, amit az uniós projektek mellett a magára találó magánberuházások is támogatnak.

Úgy esett vissza az építőipar, hogy semmi okunk szomorkodni


Éves alapon számolva mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 22,9, az egyéb építményeké 25,4%-kal. Az épületek építésének növekedése szeptemberben is elsősorban ipari épületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés - az alacsony bázis mellett - út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült.

Úgy esett vissza az építőipar, hogy semmi okunk szomorkodni


A szeptemberi (havi alapú) visszaesés nem törte meg a növekedési trendet, és a rendelési mutatók is azt jelzik, hogy a konjunktúra még jó ideig erős marad. A KSH jelzése szerint a megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 130,0%-kal emelkedett, és ez még akkor is óriási ugrás, ha tudjuk, hogy a tavaly szeptemberi rendelési számok igen gyengék voltak. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 46,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 211,7%-kal. Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés közlekedésfejlesztésre, illetve közműépítésekre kötött szerződéseknek az eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 119,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 33,6, az egyéb építményeké 177,7%-kal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Úgy esett vissza az építőipar, hogy semmi okunk szomorkodni