Úgy tűnik, Vargáék győzelemre állnak a "kórházcsatában"

2018.08.10
Portfolio.hu
A Népszavának nyilatkozó kórházvezetők szerint az egészségügyi intézmények gazdálkodási vitájában a pénzügyminisztérium áll nyerésre.


Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája! Részletek itt:


Már korábban megírtuk, hogy a kormányon belül hetek óta zajlik egy vita a költségvetésért felelős Varga Mihály és az egészségügyi tárca között arról, hogy szigorúbban felügyeletet gyakoroljanak-e a kórházak felett. Az Állami Számvevőszék ezt kavarta fel a héten, több hangzatos üzenettel is.

A napilap arra hívja fel a figyelmet, hogy a legutóbbi vitában a humántárca egészségügyi államtitkársága látszólag hátrahúzódott. A lapnak név nélkül nyilatkozó kórházi vezetők nehezményezték, hogy sem Kásler Miklós miniszter, sem Nagy Anikó államtitkár nem állt határozottan egyik fél oldalára sem. A tárca csütörtökön annyit közölt: ismerik a kórházi gazdálkodás problémáit, néhány héten belül saját vizsgálatot kezdenek az intézmények átvilágítására, a program összeállítását még - állították - a botrány kirobbanása előtt megkezdték.

A lapnak nyilatkozók többen úgy vélik: tudomásuk szerint a háttérben már hetek óta zajló pénzügyi, gazdálkodási vitában az ágazat irányítói vesztésre állnak a pénzügyi tárcával szemben.

Egyesek azt is felrótták a kormánynak, hogy az utóbbi években nem tette egyértelművé, hogy a társadalombiztosítási alapú, az állami vagy a magánegészségügyben képzeli-e az ellátás jövőjét.

(Népszava)