Új mélypontra bukott a forint

2017.09.11
Portfolio.hu
Hétfőn a késő délutáni kereskedésben új, csaknem kéthavi mélypontra bukott a forint az euróval szemben 307-es árfolyamnál. Mivel ez az egyébként kifejezetten kedvező nemzetközi befektetői hangulat mellett történt, így a mai forintmozgás mögött még a múlt heti, magyar jegybank felőli, a további nemkonvencionális lazítással kapcsolatos várakozások húzódhatnak meg, amelyek szándékoltan a forintot is gyengítik kicsit.


Kína lépett az észak-koreai rezsimmel szemben: a lakossági számlák terén (befagyasztásról is szólnak hírek), így ennek is szerepe lehetett abban, hogy szombaton végül elmaradt a kommunista rezsim megalapításával kapcsolatos évfordulóra időzített újabb rakétakilövés. Ez, illetve az, hogy az Irma nevű hurrikán szerencsére jócskán szelídült, amikor Floridánál partot ért, együtt fellélegzési ralit indított el már hajnalban az ázsiai piacokon és ez átterjedt az európai, majd az amerikai piacokra is.
A kedvező hangulatban az euró/dollár árfolyam csak minimálisan süllyedt (kissé 1,20 alá), a részvénypiacokon nagyobb volt a mozgás, de ezzel párhuzamosan gyengült délután a forint. Az euróval szembeni jegyzések a nap végére 306,5 körülről 307-ig emelkedtek, amire csaknem 2 hónapja nem volt példa. Ebben az játszhat szerepet, hogy múlt héten újabb, az MNB felőli jelzések jöttek, hogy a jegybank készen állhat további nemkonvencionális lazításra, így például az irányadó ráta körüli kamatfolyosó alsó szélét akár tovább is süllyesztheti az enyhén negatív tartományba, illetve további összegeket szoríthat ki az egyre kevésbé irányadónak számító ráta mellett befektethető jegybanki betétből.

Új mélypontra bukott a forint


Amennyiben tendenciájában nézzük, hogy mit csinált a forint az utóbbi hetekben és ez mennyire lógott ki a többi régiós deviza euróval szembeni teljesítménye közül, akkor azt láthatjuk, hogy az augusztus végefelé érkező MNB szóbeli intervenciós jelzés óta fokozatosan gyengül a forint, előtte viszont inkább csak erősödött és mindkét periódussal kissé kilógott a régiós devizák által mutatott tendenciák közül. Igaz az utóbbi egy-másfél hónapban máshol sem láthattunk markáns elmozdulásokat.

Új mélypontra bukott a forint


Azzal, hogy az euró/dollár múlt pénteken 1,21 közelében újabb 2,5 éves csúcsot ért el, de azóta intenzív süllyedést láttunk 1,1990-ig (dollárerősödés), a dollár/forint is újabb fordulat jeleit mutatja 252-253 körüli zónából. Ma kora este már 256 felett jár kissé az árfolyam, és a kétszeri fordulat 252-253 körülről akár egy trendforduló előjelét is mutathatja.

Új mélypontra bukott a forint


Címlapkép forrása: Shutterstock