Új rekord: 1900 milliárdnyi lakossági állampapír, ami nem a lakosságnál van

2017.09.11
Portfolio.hu
Eddig sosem látott szintre, 1865 milliárd közelébe kúszott a lakossági állampapírok állományának az a része, amely nem a háztartások kezében van. Az MNB adatai szerint júliussal bezárólag 506 milliárd forinttal nőtt a háztartások kezében lévő állampapír-állomány év eleje óta, holott a lakossági állampapírok állománybővülése idén az ÁKK adatai szerint majdnem elérte az 1350 milliárdot. Mindeközben a jelzáloglevél-piacon szinte minden új kibocsátást a bankok jegyeznek le, ilyen banki kereslet mellett a többi piaci szereplő kereslete és jegyzési lehetősége is elenyésző.


A lakossági állampapírokról és más népszerű megtakarítási termékekről is szó lesz a Portfolio október 17-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradjon le róla!Ezermilliárd forint alá csökkent a jelzáloglevél-állomány, az MNB friss statisztikái szerint júliusban gyakorlatilag nem volt mozgás a jelzáloglevél-piacon. Idén márciusban nőtt közel egy év után ismét 1000 milliárd forint fölé az állomány az új kibocsátásoknak köszönhetően, ez az elmúlt két hónapban 940 milliárd forint körül stabilizálódott.

Új rekord: 1900 milliárdnyi lakossági állampapír, ami nem a lakosságnál van


A havi tranzakciók alapján júniusban volt nagyobb mozgás a piacon, amikor is közel 152 milliárd forintnyi jelzáloglevelet vettek vissza a kibocsátók, a csökkenés szinte teljes mértékben a bankoknál lévő állománynál csapódott le. A legnagyobb állomány ettől még továbbra is a hitelintézeteknél van kint közel 700 milliárddal, őket követik a külföldi, a befektetési piaci, valamint a biztosítási piaci szereplők és nyugdíjpénztárak.

Új rekord: 1900 milliárdnyi lakossági állampapír, ami nem a lakosságnál van


A lakosság jelzáloglevél-piaci jelenléte továbbra is elenyésző, már jó ideje 2,7 milliárd forintnál stagnál az állomány, a havi tranzakció ebből is kifolyólag gyakorlatilag nulla. Idén április 1-től vizsgálja az MNB, hogy a bankok teljesítik-e a jelzáloghitelekre vonatkozó új szabályokat, amelynek saját jelzálogbank alapításával, vagy egy külső jelzálogbanktól kapott refinanszírozással felelhetnek meg. Korábbi piaci körképünkből kiderült, hogy bár a piac többi szereplőjének is vonzó konstrukciót jelenthetnének a jelzáloglevelek, gyakorlatilag kiszorulnak a piacról a bankok kereslete mellett, na meg nem is éri meg beszállni a kialakult alacsony hozamfelárak mellett:Újabb rekord az állampapíroknálAz állampapír-keresletből már annál inkább kiveszi a részét a lakosság, a piacon kint lévő államkötvények közel 18%-a a háztartások kezében van. Ez az állomány szinte teljes egészében a lakossági állampapírokat fedi le, amelyből az ÁKK adatai szerint júliusban közel 6550 milliárd forintnyi állomány volt kint a piacon.

Az ÁKK adatai szerint idén júliusig összesen 1345 milliárd forinttal bővült a lakossági állampapírok állománya, miközben az MNB adatai szerint a háztartások kezében lévő állampapírok állománya hét hónap alatt mindössze 506 milliárddal nőtt, júliusban ezzel új rekordra, közel 1865 milliárd forintra nőtt a lakossági állampapírok állományában az a rész, amely nem a háztartások kezében van, ebből több mint 800 milliárd csak az idei év eredménye.

Azt tudni lehet, hogy a lakosság mellett a nonprofit intézmények és az önkormányzatok is vehetnek lakossági állampapírt, de a különbözet java része nem ezeknél a szereplőknél, hanem egyéb, vélhetően banki szereplőknél van.

Új rekord: 1900 milliárdnyi lakossági állampapír, ami nem a lakosságnál vanCímlapkép: MTI/bizományosi, Róka László